Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому пенсіонери позиваються до Пенсійного фонду і як це грамотно зробити за...

Чому пенсіонери позиваються до Пенсійного фонду і як це грамотно зробити за необхідності – пояснюють юристи

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсіонери роками масово судяться з Пенсійним фондом України (ПФУ). Судяться і майбутні пенсіонери, яким з якихось причин відмовлено у призначенні пенсії.

Ми вирішили розібратися, чому склалася така ситуація, і що говорять про це юристи?

Пенсійне законодавство постійно змінюється

На мою думку, головна проблема полягає в тому, що в Україні пенсійне законодавство постійно змінюється. Дуже часто воно звужує пенсійні права людей, на які вони могли розраховувати раніше. Це однозначно дає підстави для звернення у суди.

Яскравий приклад – діти війни. Свого часу було ухвалено закон, який обіцяв таким особам доплату до пенсії в розмірі 30% прожиткового мінімуму. Потім закон кілька разів переписували: спочатку зменшили розмір надбавки, а потім взагалі зазначили, що розмір має встановлюватися Кабінетом Міністрів. Кабмін встановив надбавку спочатку в розмірі 7% прожиткового мінімуму, а потім взагалі – у фіксованому розмірі 66,43 гривні. З 2014 року ця сума не переглядалася. Звісно, юристи не стояли осторонь і допомогли тисячам пенсіонерів отримати через суд підвищену надбавку, передбачену першою редакцією закону (з доплатою за попередній час).

До того ж законодавство не лише переписується, але і дуже часто виписано недостатньо чітко. Це також дає підстави вишукувати лазівки для оскарження тих чи інших рішень або дій ПФУ.

Суддя-речниця Шостого апеляційного адміністративного суду Оксана Епель бачить проблему ширшою. Вона вважає, що держава свого часу взяла на себе дуже багато зобов’язань, які тепер не може виконати:

На законодавчому рівні держава взяла на себе доволі високі зобов’язання, які не відповідали економічній ситуації. І зараз ми всі розуміємо, що ця ситуація погіршилася ще більше, тому попереду я передбачаю тільки збільшення кількості соціальних спорів.

 На виконання судових рішень грошей немає

Отже, проблема є комплексною і заходить в глухий кут. Адже держава поки ледь справляється з виплатою поточних соціальних зобов’язань, а от на виконання судових рішень та виплати заборгованостей щодо них грошей немає.

Борги час від часу виплачуються. У ПФУ зазначають, що пенсійні виплати за минулий період, у тому числі нараховані на виконання рішень суду, проводяться отримувачам за окремою програмою, передбаченою в бюджеті на відповідний рік. Це питання регулюється постановою Кабінету Міністрів від 10.11.2021 № 1165.

Ось живий приклад. На початку минулого року військовий пенсіонер з Вінниччини Іван Остапович звернувся до суду. Він був незгодний з розрахунком його військової пенсії. Виграти суд 88-рчіному пенсіонеру допоміг адвокат, який взяв за свої послуги 5 тисяч гривень. Але справа того вартувала. Суд було виграно і через вісім місяців ПФУ перерахував пенсію: її щомісячний розмір збільшився приблизно з 8 до 12 тисяч гривень. Отже, витрати на юриста окупилися майже одразу, тому що поточний розмір пенсії суттєво збільшився. Інша річ, що ПФУ винен пенсіонеру ще 195 тисяч гривень за період з 2018-го по 2022 рік – за минулий період. Ці гроші поки що жодним чином отримати не вдається.

Чому військові пенсіонери найчастіше звертаються до суду?

До речі, військові пенсіонери та пенсіонери інших силових структур судяться з ПФУ чи не найбільше за інших. Перша причина полягає в тому, що закон чітко зобов’язує перераховувати військові пенсії в разі, якщо збільшується грошове забезпечення у чинних військових. Однак такі перерахунки під різними приводами держава багато років ігнорувала. Друга найбільша причина – перерахунок військових пенсій в 2018 році. Тоді Кабмін офіційно підняв оклади силовикам і постановив перерахувати військові пенсії. Але ПФУ зробив це специфічним чином. Оклади, що враховуються при обчисленні пенсії, збільшили, а відсоток від окладів зменшили.

Річ в тому, що раніше військові пенсії могли призначати в розмірі до 90% від окладу, залежно від вислуги років. Але потім закон змінили і тепер максимальна пенсія – це 70% від окладу. Спочатку раніше призначені пенсії не чіпали, нововведення начебто стосувалося лише майбутніх пенсіонерів (що також певною мірою несправедливо). Але в 2018 році при масовому перерахунку старих пенсій цей відсоток всім автоматично урізали, мотивуючи це тим, що вже діють нові правила. В цілому, пенсії у людей зросли через збільшення окладів, але зросли не так сильно, як могли, через зменшення відсотку від окладу. Це і стало приводом для масового звернення до судів, що ми бачимо на прикладі Івана Остаповича.

Кому ще доводиться судитися?

Причин для звернення до суду може бути безліч. Наприклад, чорнобильські пенсії – теж розповсюджений приклад. Тут мова може йти і про відмову у призначенні дострокової пенсії через брак якихось документів, і про розмір самої пенсії. Колись в профільному законі було прописано, що ліквідатори з інвалідністю І групи мали отримувати не менше 10 мінімальних пенсій. Цю норму з закону давно викреслили, але суди досі тривають, і ліквідатори їх систематично виграють, бо адвокати апелюють саме до старої норми закону. У той же час ПФУ спирається на чинну редакцію закону.

Розповсюджені випадки – це і перехід з одного виду пенсії на інший. Справа в тому, що при призначенні пенсії за віком застосовується показник середньої зарплати по країні за три роки, що передують року звернення по призначення пенсії. А коли мова йде про перехід з одного виду пенсії на інший, то ПФУ, зазвичай, застосовує старий показник зарплати (той, що застосовувався при розрахунку попереднього виду пенсії). Адвокати доводять, що це неправильно, особливо, якщо пенсія призначалася за нормами одного закону, а перехід відбувається на пенсію, передбачену іншим законом. І такі справи також виграються. Тут приклад саме того, що ПФУ трактує певну норму закону одним чином, а адвокати іншим.

І це приклади лише типових справ. А є ще і нетипові чи якісь індивідуальні випадки, де людям, наприклад, не зараховують щось до стажу або не призначають пільгову пенсію через брак документів.

Одну з таких історій нам розповіла адвокат зі Львівщини Юзефа Іванівна. Людині не зарахували до стажу час роботи в колгоспі, через це не вистачило загального стажу для призначення пенсії. В ПФУ посилаються на статтю 56 Закону «Про пенсійне забезпечення». Там зазначено, що при обчисленні стажу роботи в колгоспі за період після 1965 року, якщо член колгоспу не виконував без поважних причин встановленого мінімуму трудової участі в громадському господарстві, враховується час роботи за фактичною тривалістю.

«У відмові написали, що людина не надала довідку про трудодні. Але згідно із нормою закону, вона нічого не зобов’язана надавати. Орган потребує довести, що людина не була прогульником або ледарем. Якщо норма не була виконана, то це турбота органу, який має скласти відповідний документ. Для цього, наприклад, в трудовій має бути запис, що норма трудоднів не виконана без поважних причин. Бо якщо була поважна причина, то стаж зараховується повністю. То хай це доводить той, хто вважає, що норма не виконана без поважних причин. Якщо ПФУ в чомусь сумнівається, то має сам це з’ясовувати, а не покладати обов’язок на заявника. Закон такого обов’язку на пенсіонера не покладає», – розповідає адвокатка.

Чи дорого судитися?

Цікаво, що Юзефа Іванівна почала співпрацювати з органами соціального забезпечення ще за радянські часи. Сьогодні вона вже сама пенсіонерка, однак продовжує надавати адвокатські послуги іншим особам пенсійного та передпенсійного віку.

За її словами, до суду, як правило, звертаються більш підготовлені пенсіонери, які працювали у відповідних державних органах, або, наприклад, військові. Хоча є випадки і зі звичайними пенсіями за віком.

– Якщо людина малозабезпечена і не в змозі заплатити, то держава гарантує їй безоплатну правову допомогу, – говорить адвокат.

Схема оплати в адвокатських фірмах може відрізнятися. Деякі компанії за свої послуги беруть місячний розмір пенсії, незалежно від того, якою є пенсія: три, десять чи двадцять тисяч гривень.

Варто додати, що окремі юридичні фірми не лише допомагають судитися з ПФУ, але і надають послуги зі звичайного оформлення пенсії, допомагають зібрати необхідні документи.

Скільки триває судовий процес?

За словами юристки Катерини, яка працює в одній зі столичних адвокатських контор, судові процеси тривають дуже довго. По Києву та Київській області справи в першій інстанції розглядаються в середньому протягом року. Хоча в інших областях це може бути швидше – лише кілька місяців.

Втім, Юзефа Іванівна запевняє, що така сама картина і на Львівщині.

– Не знаю, як по Україні, але у нашій області це тривало – займає майже рік, – скаржиться адвокат.

До того ж, за її словами, ПФУ використовує й інші хитрощі, щоб затягувати час.

– Добре, якщо перша інстанція розглянула справу протягом трьох місяців. Потім 30 днів дається на апеляцію. ПФУ, як правило, подає апеляцію якщо не на 30-й, то на 29-й день. Потім вони не сплачують спеціальний судовий збір. Таким чином, апеляційний суд змушений залишити справу без руху і дати органу ПФУ час, щоб він усунув недоліки. На це зазвичай дається 10 днів, але добре, якщо вкладаються в місяць. І це знову буде в останній день. Ніколи в перший або другий, – розповідає Юзефа Іванівна.

В кращому випадку рішення пенсіонер отримує за 7-8 місяців від часу звернення.

Навіть якщо суд виніс рішення на користь пенсіонера, то починаються проблеми з його виконанням. Добровільно рішення виконується довго. Щоб ПФУ виконав його примусово, людині потрібно звернутися по виконавчий лист.

І тут ми повертаємося до питання боргів. Суд людина виграє, а гроші ПФУ не виплачує. То чи варто взагалі судитися?

– За минулий час вони гроші не виплачують, а оформлюють це як заборгованість Пенсійного фонду. З цим були складнощі і раніше, а у воєнний час ситуація стала ще гіршою. Підозрюю, що ці суми деякі пенсіонери ніколи вже не отримають, – говорить Юзефа Іванівна.

А от юристка Катерина в цьому питанні більш оптимістична.

– Що стосується недоотриманої пенсії, то таких людей ставлять в чергу, адже є відповідний реєстр. З часом ця компенсація хоч потрошки, але виплачується, – запевняє фахівець.

Втім, вона зауважує: щоб недоотримана пенсія за минулий час була виплачена, про це має бути чітко вказано в рішенні суду.

Чи варто звертатися до суду?

Адвокати та юридичні фірми користуються недосконалістю системи. Вони допомагають людям вигравати судові спори проти ПФУ. Звісно, вони роблять це за гроші. Втім, є пенсіонери, які самі можуть скласти позов і подати до суду, минаючи послуги посередників.

Чи варто звертатися до суду? Це особиста справа кожного.

Відразу йти до суду необов‘язково

Зауважимо, що інколи питання можна вирішити і без суду. Правильність дій місцевого органу ПФУ дуже часто можна оскаржити, написавши заяву або скаргу до обласного управління або безпосередньо до центрального апарату ПФУ, що знаходиться в Києві.

 

Нове на сайті