Сьогодні складно знайти людину, яка не пробувала мигдаль. При цьому мало хто знає, звідки родом рослина, яка дарує нам цей продукт, і як вона виглядає. Батьківщиною мигдалю вважають ту частину Азії, де зараз розташовані Туреччина, Сирія та Іран.
Це відносно невелике гіллясте дерево висотою до 6 метрів або розлогий кущ. Іспанці порівнюють мигдальне дерево з гидким каченям, яке перетворюється на прекрасного лебедя на початку весни.
Плоди цієї рослини мають довжину 3,5-4 см і вкриті зеленою або оливковою шкіркою, під якою ховається щільна шкаралупа з глибокими ямками.
Щоправда, найчастіше купити мигдаль пропонують уже очищений від непотрібних оболонок у вигляді довгастих коричневих ядер.
Існують два різновиди мигдалю звичайного: із солодким ядром та з гірким. Гіркоминдальні дерева дико ростуть у горах Копетдага (Туркменія), у західному Тянь-Шані та південній Вірменії. В Україні переважно на півдні мигдаль вирощують. У культурі переважно сорти із солодким ядром.
Людству здавна відомо про корисні властивості мигдалю. Так, олію із зерен цієї рослини використовували для догляду за шкірою ще давні єгиптяни.
Сьогодні мигдаль використовується усюди – з нього роблять лікер амаретто, солодощі, випічку, включають його в меню під час занять фітнесом, беруть із собою у походи туристи.
Ми розповімо, чим корисний мигдаль і чому його варто їсти кожній людині.
Солодкий мигдаль рекомендують вживати при недокрів’і, астенії, після перенесених виснажливих хвороб, при затримці росту у дітей та як ліки від судомного кашлю, при підвищеній кислотності шлункового соку, виразці шлунку, особливо у затятих курців (тамує епігастральний біль).
Гіркий мигдаль для їжі непридатний. Він містить амигдалін, який під дією соляної кислоти шлунку та ферменту емульсину (є в самому мигдалі) розкладається на глюкозу, бензойний альдегід і дуже отруйну синильну кислоту.
Розтовкуючи ядро солодкого мигдалю з водою або молоком, одержують мигдальне молоко, яке застосовують при опіках та інших ушкодженнях шкіри, при сверблячці, як косметичний засіб при дифузному облисінні й для догляду за шкірою всіх типів.
Мигдалева олія, яку добувають холодним пресуванням ядер солодкого й гіркого мигдалю, застосовується при гастриті, колітах, як проносний засіб при запорах. Як зовнішній засіб мигдалеву олію використовують при сверблячці і пролежнях. Рафінована мигдалева олія, одержана гарячим пресуванням, використовується як харчовий продукт і в парфумерній промисловості, а нерафінована – у миловарінні.
Внутрішньо
Зовнішньо
Теплиця – це відмінний спосіб вирощування рослин, який дозволяє продовжити вегетаційний період і захистити рослини…
Річкова риба посідає важливе місце у раціоні українців. Найперша її перевага в доступності у свіжому…
Орхідеї - улюблені рослини багатьох, але не всі квітникарі знають, чи можна обприскувати орхідеї, чи…
22 листопада на території України очікується сніг, вітер, місцями дощі. На сході та півдні без…
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
В останній місяць осені розпочинається Різдвяний піст. За новоюліанським календарем він триває з 15 листопада…