П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаРізнеЯк зміниться наше самопочуття через переведення годинників - готуємося жити за зимовим...

Як зміниться наше самопочуття через переведення годинників – готуємося жити за зимовим часом

Этот материал также доступен на русском языке
Традиційно на зимовий час ми переходимо останніми вихідними жовтня. У ніч з 28 на 29 жовтня, о четвертій годині ранку, стрілки годинника потрібно буде перевести на 1 годину тому.

Вся домашня електроніка комп’ютери, планшети, смартфони та все, що підключено до мережі, перейде на новий час автоматично. А ось на старих мобільних телефонах і механічних годинниках доведеться встановлювати новий час вручну.

Перехід на зимовий та літній час – за і проти

Вперше переведення стрілок годинника на 1 годину вперед влітку і на 1 годину тому взимку провели у Великобританії в 1908 році, розповідає УНІАН . Зроблено це було з метою економії енергоресурсів. Сама ж ідея такої економії належить Бенджаміну Франкліну – американському державному діячеві, одному з авторів Декларації незалежності США. У Сполучених Штатах перехід на літній та зимовий час застосовується з 1918 року. Сезонний переведення годинників також практикують у Канаді, країнах ЄС, Ізраїлі, Ірані, Австралії, Великій Британії.

В Україні до переведення стрілок годинника ставляться по-різному. Прихильники впевнені, що такий перехід економить електроенергію та енергоносії. Противники вважають, що це призводить до порушення біоритмів людини та погіршення здоров’я.

На думку вчених, існуюча система обчислення часу дійсно порушує ритм “неспання – сон”, у зв’язку з чим погіршується самопочуття та працездатність. Людині потрібно знову звикати прокидатися і засипати в новий час.

Крім цього, переведення годинників небезпечне тому, що:

  • підвищується захворюваність організму;
  • збільшується ризик інфарктів, гіпертонічних кризів збільшується кількість
  • дзвінків швидкої до сердечників;
  • збільшується кількість ДТП;
  • збільшується кількість спроб суїцидів.

Відображається переведення стрілок і на дітях та школярах. Хоча, звичайно, перехід на зимовий час, який вважається правильним, менш болючим, ніж на літній.

Коли не переводитимуть годинник в Україні

Питання відмови від переходу на літній час і назад вже порушувалося Верховною Радою України, але поки що залишається відкритим. В Україні досить велика відстань між східними та західними областями, що унеможливлює жити в одному часовому поясі всією країною цілий рік. Наприклад, при постійному зимовому часі у східних областях сонце сходитиме посеред ночі – близько 3:00, а темніти буде занадто рано (близько 20:00). Якщо залишити літній час назавжди і не переходити на зимовий, то на заході країни схід сонця буде, коли на годиннику буде 9:00, тобто йти на роботу або до школи доведеться у темряві.

На думку фахівців, не переводити стрілки годинника все ж таки можна, але, щоб грамотно вирішити цю проблему, потрібно розділити територію на два часові пояси.

Як підготувати організм до переведення стрілок

Що ж стосується нашого здоров’я, то, на думку лікарів, переведення годинника може негативно позначитися на тих, у кого є проблеми з серцево-судинною системою. Тому у нас є майже цілий тиждень до переведення стрілок, щоб плавно підготувати організм до стресу.

  • Щоб організм встиг адаптуватися до нового режиму, потрібно за кілька днів до 29 жовтня починати лягати спати на 15-20 хвилин раніше.
  • Також у період підготовки потрібно намагатися уникати важких фізичних навантажень та перенапруг.
  • У цей час потрібно менше нервувати. Слід пити трав’яні чаї, які допоможуть заспокоїтися та слухати спокійну музику.
  • Важливо приділити час правильному та збалансованому харчуванню. Необхідно обмежити вживання алкоголю, жирної їжі. Важливо пам’ятати про водний баланс.
  • Під час підготовки до переходу на зимовий час необхідно більше часу проводити на свіжому повітрі. Наприклад, можна влаштовувати ранкові прогулянки.
  • Також слід обмежити використання гаджетів перед сном та провітрювати приміщення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні