Статті

Дозрів кизил: готуємо приголомшливий кавказький кисло-гострий соус з ягоди зі спеціями, зеленню та часником

Осінь – час дозрівання кизилу. І саме час зробити запаси на зиму з ягоди, до якої кавказька кухня відноситься дуже шанобливо. Пропонуємо приготувати соус, який може посоперничати з улюбленою аджикою – вона прийшла в нашу кухню теж з Кавказу.

Coуc із кизилу

Цей з виразною кислинкою соус з кизилу зі спеціями, зеленню і часником відмінно поєднується з м’ясом. Він добре зберігається і затребуваний цілий рік.

Інгредієнти

Кизил – 0,5 кг, збиральна зелень (кінза, кріп, м’ята) – 1 пучок, перець гострий – 1-2 шт., xмeлі-cунeлі – 1 чайна ложка, чаcник – 4-5 зубчиків, винний оцет – за смаком, оливкова олія – 1 cтолова ложка, cіль, цукоp – за смаком.

Як готувати

  • Кизил перебирати, відділяючи м’яті і порчені плоди. Не слід використовувати недозрілий кизил, інакше кизиловий соус вийде кислим.
  • Вимити кизил під проточною водою.
  • Засипати плоди в каструлю або казан, залити холодною водою, щоб вода ледь покрила кизил. Довести до кипіння і варити на слабкому вогні 15 хвилин.
  • Всю зелень вимити і дуже дрібко нарізати.
  • Гострий перець і часник дрібно нарубати ножем, додати 0,5 чайної ложки солі, 1 чайну ложку цукру, хмелі-суніли і, якщо кизил переспілий і солодкий, дoлити половину cтолової ложки виннoгo оцту. Перемішати.

Коли кизил звариться, рідину злити в окремий посуд, плоди кизилу трохи остудити і перебрати їх руками, відокремлюючи кісточки.

  • М’якоть кизилу дуже дрібно нарубати ножем до стану пюре. Змішати кизилове пюре з пряною заправкою, додати 1 столову ложку оливкової олії.
  • Суміш вилити в каструлю, додати рідину, що залишилася після варки кизилу. Варити соус на слабкому вогні 10 хвилин.
  • Підготувати невеликі банки, простерилізувати їх окропом.
  • Ще киплячий соус налити в невеликі банки до самого верху і закрити кришкою. Зберігати у холодильнику.

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 20 травня

Чи треба очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

19/05/2024 20:55
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня

У цей період зірки рекомендують подумати про цілі, які давно хотіли реалізувати. На обрії новий…

19/05/2024 19:42
  • Статті

Яка гімнастика допоможе при захворюваннях серцево-судинної системи

Систематичні заняття лікувальною гімнастикою за спеціальною методикою для людей похилого віку допоможуть зберегти здоров'я серця,…

19/05/2024 18:46
  • Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…

19/05/2024 17:48
  • Статті

Почався сезон кліщів: що робити при укусі і чи здавати комаху на аналіз

Сезон активності кліщів триває майже до кінця осені, а пік припадає на травень-червень і вересень-жовтень.…

19/05/2024 16:53
  • Статті

Смачні традиції: що таке хумус і як його їдять – готуємо самі

Ця традиційна страва країн Близького Сходу набула популярності і в багатьох інших країнах і навіть…

19/05/2024 15:59