Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо таке мироточіння ікон: диво, обман чи ознака

Що таке мироточіння ікон: диво, обман чи ознака

Этот материал также доступен на русском языке
Нерідко у храмах та монастирях, у будинках православних віруючих, в інших місцях люди стикаються з дивовижною подією: замироточила ікона! Що це таке? Як розуміти таке явище? Від Бога воно чи диявола? 

Що таке мироточення ікон?

Коли говорять про мироточення ікон, треба розуміти, що назва цього чудесного явища є умовною.

Якась світла, олійного виду речовина, що виділяється при чудо твореннях, не є тотожною священному миру, що застосовується в таїнстві миропомазання. На іконах з’являється рідина, що лише нагадує миро, така ж запашна. Вид, колір і консистенція рідини, що утворюється, різноманітні: від густої, тягучої смоли до роси, тому іноді говорять про «мироточення» або «росоточення».

«Ікони, що плачуть» і «мироточиві» – це різні чудесні явища. Дехто називає диво мироточення «сльозами», але насправді це два абсолютно різні явища.

Ікона, що плаче

Ікона, що плаче, вважається більш рідкісним дивом і більш грізним знаменням. З історії можна сказати, що сльози Богородиці свідчать про майбутні випробування. І якщо люди звертали увагу на цей знак, приносили покаяння, то цих випробувань часто запобігали.

Деякі люди вважають, що миро, що тече з ікон, – це смола дерева або якийсь конденсат. Слід зазначити, що мироточать також паперові ксерокопії, літографії, фрески, фотографії ікон і навіть металеві ікони.

Як ставитися до мироточіння

Як ставляться віруючі до того, що замироточила ікона? Що це таке? Багато хто ставиться благовейно, таке явище для них є черговим знаком благодаті Божої. Інші ставляться до такого явища споживчо, можливо навіть окультно. Вони сподіваються, що саме це миро допоможе зцілитися від хвороби чи досягти іншої мети. Треті ставляться до цього питання з цікавістю, але з деякою відстороненістю.

Як правильно ставитись до того, якщо в будинку чи храмі мироточить ікона? Що це означає? Головне – обережність. Не варто поспішати з висновками. Відомо, що диявол також може творити чудеса. Зовні вони виглядають так само, як і явища від Бога, але їхні наслідки можуть бути дуже сумними і призвести до смерті душі. Простий приклад: власники ікон, що мироточать, нерідко починають страждати від марнославства і потім гордині.

Крім того, святі отці стверджують, що не варто прагнути чуда. Наша віра має бути сильна сама по собі, незалежно від того, чи стикаємося ми з чудовим явищем чи ні. Обережність у разі мироточення – найкращий вихід.

Особливість нашого часу – повсюдне масове мироточення ікон

Особливість нашого часу, зокрема, проявляється в тому, що спостерігається повсюдне масове мироточення ікон. «Що б це значило? – ламають голови християни, – чи сповіщає Господь нам про прийдешні лиха, зміцнюючи нашу віру цим мироточенням, чи це явище милості Божої, яку Він рясно виливає на Церкву?»

Навряд чи ми зможемо відповісти на ці запитання. Одне тільки ясно, що мироточення – це явище Слави Божої. І в цьому явищі Бог показує нам Свою владу над матерією, яку Він створив і підкорив встановленим Ним законам. І в цьому явленні Слави явленою є і Сила Божа, якою ці закони і долаються. Творець цих законів показує нам, що Він може їх і подолати – у цьому Він має владу.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні