Вівторок, 9 Липня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПризначили малу пенсію: чому при нарахуванні виплат не зараховують увесь стаж?

Призначили малу пенсію: чому при нарахуванні виплат не зараховують увесь стаж?

Этот материал также доступен на русском языке
На сьогодні 2520 гривень – мінімальна пенсійна виплата для непрацюючих громадян. Але жінки, які мають понад 30 років стажу, мають однозначно отримувати велику пенсію.

«Я пішла працювати в колгосп у 1964 році і пропрацювала там до 2003 року. В архіві сказали, що у мене 40 років стажу. Але в Пенсійному фонді нарахували лише 25 років страхового стажу і 5 років понаднормового стажу і встановили пенсію в розмірі 2520 гривень. Допоможіть мені, будь ласка.

Любов Євгенівна, Миколаївська обл.»

Якою мала б бути пенсія?

На сьогодні 2520 гривень – це мінімальна пенсійна виплата для непрацюючих громадян. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів №168 від 24 лютого 2023 року*.

Але жінки, у яких понад 30 років стажу, мають однозначно отримувати більшу пенсію. Залежно від віку це може бути від 2760 до 3120 гривень – не менше від зазначених сум.

Втім, робимо висновок, що якісь періоди роботи в стаж вам не зарахували, тому і пенсія – на рівні мінімальної. Перевірити правильність її розрахунку ми не можемо, бо не маємо доступу до вашої пенсійної справи, не бачимо відповідних документів та довідки з архіву.

Як зараховують стаж роботи в колгоспі?

Можливо, проблема полягає в тому, що стаж роботи в колгоспі зазвичай зараховується на підставі відомостей про точну кількість відпрацьованих трудоднів. Мова про це йде в статті 56 Закону «Про пенсійне забезпечення».

Там, зокрема, зазначено, що при обчисленні стажу роботи в колгоспі за період після 1965 року, якщо член колгоспу не виконував без поважних причин встановленого мінімуму трудової участі в громадському господарстві, враховується час роботи за фактичною тривалістю.

На підставі цього в Пенсійному фонді просять трудову книжку колгоспника, де зазначається, скільки днів на рік потрібно було працювати і скільки людина фактично відпрацювала. Якщо норма виконана, то відповідний рік до стажу зараховують повністю. Якщо ж трудоднів було менше, ніж передбачено у конкретному році, то до стажу зараховують лише ці трудодні – тобто фактичну тривалість роботи.

Можливо, це саме ваш випадок. Можливо, щось не так з архівною довідкою чи трудовою книжкою. А, можливо, вам варто було донести в Пенсійний фонд свідоцтва про народження дітей, якщо вони у вас є. Інколи це також впливає на розрахунок пенсії.

*Постанова Кабінету Міністрів «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році» №168 від 24 лютого 2023 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні