Статті

Білий чи чорний – який виноград корисніший?

Виноградна лози – трохи історичних фактів

Виноград – це плід виноградної лози, рослини, відомої людству з найдавніших часів. Найдавніші сліди виробництва вина датуються приблизно 7000 до н.е.. Перші свідчення організованого виноградарства були виявлені у шумерів і єгиптян.

Коли винна культура досягла Греції, вино стало атрибутом богів. Звідти його перейняли римляни, які поширили вирощування винограду на інші регіони Старого континенту. Хоча спочатку вино було напоєм еліти, у Римі воно було настільки поширене і демократично, що його зазвичай подавали навіть рабам.

Який виноград їсти – білий чи чорний?

У наших магазинах ми зазвичай купуємо виноград, так званий білий і червоний та рожевий. Однак плоди виноградної лози набувають більш різноманітної гами кольорів: від світло-зеленого, рожевого, бурштинового, темно-червоного, фіолетового, темно-синього до чорного. Тому буде точніше, якщо ми почнемо говорити про світлий або темний виноград.

З іншого боку, питання, поставлене в підзаголовку, можна без вагань поставити і щодо вина. Ніхто не довго роздумуватиме над відповіддю: червоне вино набагато корисніше білого завдяки поліфенолам, отриманим з темної шкірки винограду, які мають виключно позитивні властивості для здоров’я людини.

Виноград вбиває ракові клітини

Своїми протираковими властивостями виноград зобов’язаний флавоноїдам, які містяться у виноградних кісточках, шкірці та стеблах, а також вітамінам С та А. Флавоноїди, а також вітаміни С та А є природними антиоксидантами, що очищають організм від вільних радикалів. відповідальний розвиток пухлинних захворювань.

Згідно з дослідженнями, проведеними на даний момент вченими, екстракт виноградних кісточок ефективно знищує ракові клітини в організмі, у тому числі рак шкіри, рак молочної залози у жінок, кишківника, легень, шлунка, простати.

Що кажуть дієтологи

Дієтологи радять з’їдати по одному грону винограду на день, щоб зміцнити свій імунітет і запастися вітамінами перед настанням зими. Але якщо немає протипоказань, наприклад, цукрового діабету.

Найкорисніший виноград – темний, до того ж він має солодко-кислий смак і безліч кісточок. Саме в таких ягодах міститься максимальний обсяг найціннішого для здоров’я інгредієнта – протиокислювального поліфенолу – ресвератролу. Найбільше його у виноградній шкірці та кісточках, тому кориснішим є вживання чорного винограду цілком. Він незамінний у профілактиці хвороб серця, Альцгеймера.

Метки: виноград

Новое на сайте

  • Новини

Українці можуть залишитися без грошей: у ПриватБанку зробили важливу заяву для власників карток

Як не залишитись без готівки під час блекаутів. У "ПриватБанку" назвали кілька способів.

20/05/2024 11:40
  • Новини

Не робіть цього на Трійцю 2024: можете нашкодити собі та своїй родині: важливі прикмети та заборони

Коли у 2024 році відзначатиметься Трійця за новим церковним календарем, що заборонено робити цього дня,…

20/05/2024 11:12
  • Новини

Стартувала видача безкоштовних продуктових наборів: як отримати гуманітарну допомогу

Як отримати безкоштовні продукти від благодійного фонду. Кому вони належать і куди звернутися для отримання.

20/05/2024 10:26
  • Новини
  • Різне

Вночі окупанти запустили по Україні ракету та 29 “шахедів” – зведення на 20 травня

Росія вночі запустила по Україні ракети і безпілотники. Українські воїни активними діями завдають окупаційним військам…

20/05/2024 09:23
  • Новини
  • Пенсійна справа

Українці можуть перейти на інший вид пенсії та отримувати більше: як це зробити

Хто може перейти на інший вид пенсії та отримувати вигідніші пенсійні виплати. Про це розповіли…

20/05/2024 08:07
  • Новини
  • Різне

Свята та народні прикмети 20 травня – чому цього дня не можна стригтися та тримати вікна відчиненими

20 травня в Україні святкують День банківських працівників, Всесвітній день метролога, Всесвітній день лікаря-травматолога, Всесвітній…

20/05/2024 06:48