Неділя, 12 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому молитва і піст – найнадійніша зброя християнина

Чому молитва і піст – найнадійніша зброя християнина

Этот материал также доступен на русском языке
Ми вже ніби все чудово знаємо про ці чесноти – молитву і піст, але коли приступаємо до справи, то не кожен зможе сказати, що він по-справжньому молиться і поститься.

У Євангелії від Матвія (17:14–20) йдеться про зцілення хлопця, на якого під час молодика нападав біс, і його кидало то у вогонь, то у воду. Учні Спасителя не змогли зцілити його, бо вони не мали достатньої віри. Як пояснив Христос, віруючий може і гори переставити, а не лише зцілити біснуватого. Зміцнюється віра завдяки молитві та посту.

Кожен з нас у своєму житті в багатьох випадках може бути схожим на цього біснуватого юнака, якого кидає в крайнощі. Вранці ми добрі і лагідні, а надвечір – недовірливі і злі. Сьогодні ми милосердні та щирі, бо це нам вигідно, а завтра жорстокі та скупі. Вчора ми були тверезими та цнотливими, а нині – п’яні та розпусні. Такі різкі зміни характеру вселяють недовіру до нас у навколишніх людях. Як пояснює Христос, врятувати нас від такого нестійкого стану може лише віра, яка зміцнюється за допомогою молитви та посту.

Ми вже ніби все чудово знаємо про ці чесноти – молитву і піст, але коли приступаємо до справи, то не кожен зможе сказати, що він по-справжньому молиться і поститься. На молитві під впливом пристрастей наш розум постійно кудись тікає, і ми навіть не усвідомлюємо, що читаємо, який текст. Тому намагаємося скоротити молитву: або її пропускаємо, або прочитуємо як скоромовку. Але, як зазначає святитель Ігнатій (Брянчанінов), таку молитву не чує Господь, і вона навіть богопротивна, мертва. Також піст через жалість до себе і бажання задовольнити своє тіло ми намагаємося максимально полегшити. А хтось так себе жаліє, що взагалі не постить.

Це і є причиною крайнощів у нашому житті. Щоб навчитися молитися, в першу чергу потрібно побачити свої гріхи, і не просто бачити, а й відчути, що через них загину не лише я, а й ті, хто оточуює мене. Тільки з таким почуттям із нашого серця виривається справжнє, не хибне «Господи, помилуй» та інші слова молитви. Так само по-справжньому постити може тільки та людина, яка не нарікає на це, а отримує духовну легкість, радість і крила. Вони відносять її до джерела життя і духовної насолоди – Бога.

Треба вчитися по-справжньому постити і молитися. Якщо ми не лінуватимемося молитися і робитимемо це уважно, а піст стане для нас більш бажаним, ніж розговіння, тоді ніхто і ніколи не зможе нам заподіяти ніякого зла.

ДО ВІДОМА. Успенський піст закінчується 27 серпня. 28 серпня – двонадесяте свято Успіння Пресвятої Богородиці.

За проповіддю Архімандрита Маркелла (Павука)

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні