Четвер, 3 Жовтня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому шкіра на нозі змінила колір?

Чому шкіра на нозі змінила колір?

Этот материал также доступен на русском языке
Питання читачки: "У свекрухи на гомілці шкіра змінила колір — потемніла, причому сильніше на правій нозі. Що це означає?"

Відповідає судинний хірург Олександр Борківець:

– Пігментована шкіра – ознака підвищеного тиску у венозній системі, а також показник застою крові в ногах.

Колір шкіри може змінюватися внаслідок хронічної венозної недостатності, коли є проблеми з глибокою венозною системою, не зімкнення клапанів.

Таке буває після перенесених тромбозів глибоких вен, тромбофлебітів або на тлі серцевої недостатності. У сердечників клапани працюють, але кров застоюється, і тиск у венозних судинах ніг високий.

Лікар налякала, що можуть виникнути трофічні виразки.

Це відбувається не тільки через поразку вен, артерій чи обох зі судин. Буває, вени прохідні, але є проблеми з лімфатичною системою. Також виразки можуть супроводжувати серцеву недостатність, цукровий діабет.

У свекрухи підвищений рівень цукру. Вона приймає таблетки.

Такі виразки дуже тяжко лікуються. Крім того, люди не завжди вчасно помічають їх, адже за діабету нерідко виникає оніміння кінцівок, порушення чутливості.

Нещодавно оглядав тяжку пацієнтку у відділенні реанімації. У неї набрякла нога, але оскільки жінка була огрядна, то на набряк не звертала уваги. А на ступні вже утворилася трофічна виразка, яку пацієнтка помітила, коли на підлозі почали залишатися сліди крові. У місці здертих натоптень з’явилася виразка, і в рану потрапила інфекція.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні