Чому виникає харчова алергія, кому загрожує і чи можна її позбутися, розповів лікар-терапевт Дмитро Барабанов.
Найбільш поширені алергени – це білки, що містяться в коров’ячому молоці, яйцях, арахісі, кунжуті, рибі, морепродуктах, горіхах, сої та пшениці. Також досить часто зустрічається алергія на деякі фрукти, овочі, ягоди, селеру, гірчицю.
Алергія на їжу – хто перебуває у групі ризику
Найчастіше харчова алергія вперше проявляється ще у дитячому віці. Вилікуватись від неї за допомогою медикаментів неможливо. Однак більше половини дітей її «переростають» за умови тривалого вилучення з раціону продуктів, що викликають алергічну реакцію.
Серед дорослих від харчової алергії частіше страждають люди із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчовивідних шляхів.
Чинниками ризику вважаються також ожиріння, часті вірусні чи грибкові інфекції, дефіцит вітаміну Д, зловживання алкоголем.
Крім того, перехресна реакція на низку продуктів часто зустрічається у пацієнтів з іншими алергічними захворюваннями, зокрема, з бронхіальною астмою, атопічним дерматитом, полінозом – алергією на пилок.
Наприклад, ті, хто чутливий до пилку амброзії, можуть мати перехресну алергію на банани, огірки, дині, насіння, кабачки.
Як наш організм реагує на небезпечний продукт
Відповідь організму на харчовий алерген негайна і проявляється протягом декількох хвилин або через 1-2 години після вживання «небезпечних» продуктів.
Триматися симптоми можуть кілька днів, а іноді й тижнів. Прояви алергії та їх тривалість залежать від різних факторів – алергену та його кількості, віку та індивідуальної чутливості пацієнта.
• З боку шлунково-кишкового тракту це можуть бути нудота, блювання, спазми та кольки в животі, відсутність апетиту, розлади випорожнень (пронос або запор).
• З боку дихальної системи – задишка, кашель, чхання, припухлість та печіння у носоглотці, нежить.
• Можливі і висипання, що сверблять на шкірі, сльозогінність і почервоніння очей, закладеність вух, головний біль.
• Іноді спостерігаються підвищення артеріального тиску, аритмія, біль у грудях.
Найнебезпечніша реакція організму на вживання продукту-алергену – це анафілактичний шок. Він представляє небезпеку для життя і проявляється великим висипом, утрудненим диханням, хрипами, запамороченням, непритомністю.
При підозрі на цей стан треба терміново викликати швидку або везти людину до лікарні самостійно.
Яке лікування призначають при харчовій алергії
Діагностика харчової алергії починається з огляду та ретельного опитування пацієнта для виявлення зв’язку між прийомом певної їжі та появою симптомів. Також проводять шкірні проби з харчовими алергенами, аналіз крові на імуноглобуліни, харчова провокаційна проба.
За результатами обстежень лікар складає гіпоалергенну дієту, з якої виключаються не лише самі алергени, а й близькі до них продукти. Безпосередні симптоми алергії знімаються чи полегшуються за допомогою антигістамінних препаратів. Також часто потрібні заходи щодо відновлення мікрофлори кишечника та зміцнення імунітету.
Які продукти є потужними алергенами
Існує безліч продуктів, які найчастіше викликають алергічні реакції у людей. Деякі з них включають:
1. Молоко і молочні продукти: алергія, яка часто зустрічається, у дітей і дорослих. Виявляється у вигляді висипу, свербежу, набряку обличчя та язика, порушення травлення.
2. Яйця: в основному у дітей. Алергія на яйця може спричинити свербіж, набряк, діарею та інші симптоми.
3. Риба та морепродукти: можуть викликати серйозні алергічні реакції, аж до анафілактичного шоку.
4. Горіхи: один із найпоширеніших алергенів. Алергія на горіхи може спричинити небезпечні наслідки.
5. Фрукти та овочі: деякі з них, такі як полуниця, мандарини, персики, можуть спричинити алергічні реакції.
6. Зернові продукти: особливо пшениця та глютен можуть викликати алергічну реакцію у деяких людей.
7. Продукти сої: алергія на сою також досить поширена.
Це далеко не повний перелік продуктів, здатних викликати алергічні реакції.
Якщо у вас є неприємні симптоми після вживання продуктів, зверніться до лікаря-алерголога для професійної консультації та діагностики. Догляд за собою та уважне ставлення до харчування можуть допомогти уникнути неприємних наслідків алергії.
Ірина Кадченко