Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаРізне Список переименований сократили: какие города Украины поменяют свои названия

 Список переименований сократили: какие города Украины поменяют свои названия

Этот материал также доступен на русском языке
Перелік населених пунктів, які підлягають перейменуванню, визначила Національна комісія із стандартів державної мови. До неї увійшли спеціалісти-філологи та історики з усіх областей країни.

Багато населених пунктів нашій країні носять імена, пов’язані з країною-агресором. З урахуванням нинішніх реалій і у зв’язку з ухваленням закону про заборону пропаганди російської імперської політики в Україні вирішили їх перейменувати. Перелік таких населених пунктів визначила Національна комісія зі стандартів державної мови. До неї увійшли спеціалісти-філологи та історики з усіх областей країни. На сьогоднішній день список перейменувань Нацкомісія вирішила скоротити.

Як Запоріжжя перейменовували

До переліку Національної комісії увійшли назви населених пунктів, які, на її думку, пов’язані з російською імперською політикою в Україні. А також не відповідають граматичним нормам української мови.

Спочатку у списку було 1400 населених пунктів. Найбільше їх передбачалося перейменувати у Криму, Харківській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Сумській та Запорізькій областях.

Надати нові імена Нацкомісія рекомендувала 24 містам. Зокрема, запропонувала перейменувати Запоріжжя. Як вважають мовознавці, назва міста в українській мові звучить неправильно з географічної точки зору. Воно розташоване «за порогами річки» – а в нинішньому варіанті виходить «за порогом будинку».

Раніше місто мало назву Олександрівськ – через Олександрівську фортецю, побудовану тут у 18 столітті. 1921 року його вирішили перейменувати і дали ім’я «Запоріжжя». Ця назва пов’язана з порогами у нижній течії Дніпра. Але в українському написанні припустилися помилки – замість «о» поставили «і». І якщо слово «порог» говорить про річку, то «поріг»про будинок. Отже, назва «Запоріжжя» з географічної точки зору звучить неправильно.

Можливість перейменування Запоріжжя обурила багатьох українців. Враховуючи багату історію регіону і безпосередній зв’язок із козацтвом, місто не може мати іншу назву. Тим більше абсурдно порушувати питання про перейменування у той час, коли Запоріжжя щодня страждає від обстрілів російських окупантів. Що, зайнятися більше нічим під час війни? обурювалися українці.

Без Первомайська та Южного

В результаті Нацкомісії список перейменувань довелося серйозно переглянути. Сьогодні у переліку залишилось 350 населених пунктів. Серед них – 10 міст, решта – села і селища у різних областях України. Запоріжжя із зазначеного списку виключено.

Нові імена переважно рекомендують дати невеликим містам. Так, Бровари на Київщині пропонують перейменувати на Броварі, Сорокине на Луганщині – на Сороче або Сорочине, Сєвєродонецьк – Сіверськодонецьк, Сіверськодонець, Сіверськодонецьке.

Містам Хрустальний, Боково-Хрустальне, Первомайськ на Луганщині, Южноукраїнськ і Первомайськ у Миколаївській області, Южне на Одещині та Первомайський на Харківщині Нацкомісія радить пропонувати нові назви в установленому законодавством порядку.

Перейменування населених пунктів, назви яких містять символіку російської імперської політики, розпочнеться 27 липня 2023 року. Громади матимуть півроку, щоб визначитися з новими іменами і надати свої пропозиції до Верховної Ради України. Потім парламент їх розгляне з огляду на рекомендації вчених. Якщо місцева влада не визначиться, назву міста змінять за рішенням комісії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні