No menu items!
Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачВибір бруківки: що треба знати?

Вибір бруківки: що треба знати?

Якщо покриття на подвір'ї стало старим та потребує замінити — саме час задуматися про покупку якісної бруківки, яка прослужить не один десяток років. Що треба знати про це покриття, як підібрати правильну товщину та навіщо потрібні бордюри й поребрики?

Товщина бруківки має значення

Зрозуміло, що кожен з нас хоче придбати якісний товар та зекономити кошти. Якщо мова йде про бруківку, то економити на якості не варто. Але зекономити вийде, якщо підібрати бруківку необхідної товщини, бо цей показник впливає на ціну.

Якісна бруківка буває різного розміру та форми. Ціна, як правило, нараховується за квадратний метр. Тому неважливо якої форми бруківку ви оберете: малу чи велику. Поміж інших чинників, які впливають на ціноутворення, вагоме місце займає товщина. В залежності від рівня навантажень обирається товщина: якщо навантаження невелике цілком підійде найтонша бруківка.

Усі виробники виготовляють плитку у трьох стандартних розмірах товщини: 4,5, 6 та 8 см. Але якщо потрібно взагалі добре укріпити покриття, то можна знайти бруківку товщиною 10 см. Саме таку, до речі, пропонує своїм клієнтам магазин плитки «Озон».

Бруківка, товщина якої сягає 4,5 см, підходить для викладання на пішохідних зонах. Вона цілком добре себе зарекомендувала для використання на тротуарах, присадибних ділянках, паркових алеях.

Плитка товщиною 6 см цілком витримає рух легкового транспорту. Тому такою бруківкою замощують автостоянки поблизу торговельних центрів, а також під’їзні шляхи до житлових комплексів та багатоповерхових будинків.

Бруківкою, товщина якої 8-10 см, можна замощувати дороги та під’їзди, які розраховані на інтенсивний рух легкових автомобілів та вантажівок.

Коли треба бордюр, а коли – поребрик?

Разом з бруківкою треба купити бордюри або поребрики. Ці елементи необхідні для того, щоб як слід зафіксувати бруківку по всьому периметру замощування. Завдяки бордюрам та поребрикам покриття залишається на місці та не розпадається під плином часу та експлуатації.

Експерти радять використовувати бордюри на територіях, які мають високі навантаження. А такий бетонний камінь як поребрик цілком справиться з функціями утримувача на територіях тротуарів, приватних дворів та садиб. Бордюр товщий та вищий за поребрик, тому й має більшу ціну. Отже, якщо треба замостити приватне подвір’я, то цілком підійде бруківка товщиною 4,5 см та поребрик. Якщо ж ділянка, яку треба облаштувати, матиме вищі експлуатаційні характеристики, то бруківку треба обирати товстішу, ніж 4,5 см та для укріплення обов’язково використовувати бордюри.

Основні правила догляду за бруківкою

Щоб продовжити експлуатаційні властивості тротуарної плитки, варто дотримуватися декількох простих правил:

  1. У літній період прибрати пил та бруд з плитки можна звичайним поливом зі шланга.
  2. Якщо є сильні забруднення, можна використати мийку з високим тиском. Після такого прибирання треба знову заповнити шви між бруківкою відповідним матеріалом.
  3. Взимку очищенні бруківки від снігу проводити спеціальною лопатою. Не можна відколювати лід механічним шляхом.
  4. Лід на бруківці треба посипати гранітною крихтою або піском з великою фракцією. Не можна посипати лід на бруківці сіллю або іншими реагентами. Це може призвести до зміни або цілковитої втрати кольору.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні