Статті

На які пільги, розмір пенсій та надбавок до них може розраховувати ветеран війни

«Я – учасник бойових дій: під час виконання бойового завдання зазнав поранення. Користуюся 75-відсотковою пільгою на оплату комунальних послуг. Торік мені дали ІІ групу інвалідності за загальним захворюванням. Чи маю у зв’язку з цим якісь додаткові пільги? Знаю, наприклад, що 85-річним людям з інвалідністю ІІ групи раніше надавали статус інваліда війни 1941-1945 років.

Василь Кирмизи, м. Чорноморськ, Одеська обл.»

Про розмір пенсій і надбавки до них

На жаль, ви не вказали свій вік, але можемо припустити, що ви – ветеран Другої світової війни. У зв’язку з наданими даними, розглянемо спочатку пенсійні пільги.

  1. Відповідно до Постанови Кабміну «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій» № 656 від 28 липня 2010 року (у редакції від 16.07.2021 р.), учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, яким виповнилося 85 років і більше, щомісячна адресна допомога до пенсії виплачується в розмірі, встановленому для інвалідів війни I групи. Це 650% прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб, або 13 604,50 гривні. Молодші учасники бойових дій (УБД) отримують допомогу у розмірі 210%, або 4395,30 гривні. Ця доплата надається без зміни пільгового статусу.

  2. Стаття 7 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначає ветеранів, яких відносять до осіб з інвалідністю внаслідок війни. Це, зокрема, особи, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Другої світової війни, і особи, які у неповнолітньому віці вступили до лав Радянської Армії та Військово-Морського Флоту під час військових призовів 1941-1945 років і стали особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання або захворювання, набутого під час проходження військової служби або служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формуваннях.

Звертаючи увагу на сказане вище, можна говорити про зміну статусу – з «учасника бойових дій» на «особу з інвалідністю внаслідок війни». Теоретично зміна статусу призводить до зміни:

  • розміру надбавки до пенсії: УБД одержують 25% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (523,25 грн.), а інваліди війни ІІ групи – 40% (837,20 грн.).

  • мінімального розміру пенсії: для УБД – 210% прожиткового мінімуму (4395,30 грн.); для інвалідів війни ІІ групи – 525% (10 988,25 грн.).

Про пільги і переваги

Тепер ми підійшли безпосередньо до пільгового забезпечення. Як учасник бойових дій ви вже маєте пільги на оплату комунальних послуг у розмірі 75% знижки в межах норм споживання, особам з інвалідністю внаслідок війни надається 100% знижка.

Усі ветерани війни (у даному разі ми говоримо лише про дві категорії) мають право на пільговий проїзд. Ви, напевно, про це знаєте і користуєтеся своїми соціальними гарантіями. Здебільшого для зазначених категорій вони є практично ідентичними. Це стосується також прав на безкоштовне зубопротезування і санаторно-курортне лікування.

Якщо говорити про додаткові пільги, як для людей з інвалідністю ІІ групи загального захворювання, то цей статус навряд чи дасть вам особливі переваги.

Люди з інвалідністю ІІ групи мають право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50% їхньої вартості. А учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни і прирівняні до них особи мають право на безкоштовне отримання ліків за рецептами лікарів. У будь-якому разі ветерани війни мають більше прав та гарантій.

Новое на сайте

  • Новини

В Ощадбанку зробили важливу заяву: стосується всіх власників карток

Терміни дії деяких карток Ощадбанку закінчуються вже у вересні. Що потрібно знати клієнтам.

10/05/2024 19:51
  • Новини

Українських автомобілістів дедалі частіше штрафують: хто під загрозою

За що водіям в Україні "світить" штраф у понад 1000 гривень і як його уникнути.…

10/05/2024 19:06
  • Статті

Сучасні металеві огорожі: на що звернути увагу

Дуже важко уявити собі приватний будинок чи дачу без ошатної огорожі. Паркан вирішує одразу декілька…

10/05/2024 18:45
  • Новини

Споживачам готують європейські тарифи на електроенергію: скільки доведеться платити

Підвищення тарифів на електроенергію очікується вже з 1 червня. Народний депутат розповів, скільки українцям доведеться…

10/05/2024 17:52
  • Гроші
  • Новини

Українців запрошують зареєструватись на нову грошову допомогу: як подати заявку

Міжнародна благодійна організація надає нову грошову допомогу українцям. Хто може одержати гроші?

10/05/2024 16:56
  • Новини

Не всі пенсіонери отримають надбавки до пенсій: хто залишиться без доплат

Чому не всім пенсіонерам нарахують надбавки до пенсій? Хто залишиться без доплат і чому —…

10/05/2024 15:55