Шовковиця або тутове дерево, або тутовик – рід рослин сімейства Тутові. Шовковиця поширена у теплому помірному та субтропічному кліматі Євразії, Північної Америки та Африки. Листя шовковиці – основне джерело живлення тутового шовкопряда, а плоди – криниця користі.
Цінність ягід шовковиці полягає в тому, що вони низькокалорійні. У 100 продуктах міститься всього 43 ккал. При цьому в шовковиці багато вітамінів групи В, С та РР. За вмістом калію вона є визнаним лідером серед ягід.
Шовковиця також багата на фосфор і магній. Це означає, що її вживання допоможе поліпшити настрій і сон, зняти напругу. Вважається, що лише одна з’їдена жменя шовковиці на день допомагає зміцнити імунітет та захистити від авітамінозу.
Як і всі сезонні ягоди, може зберігатися у замороженому вигляді.
Найпростіший спосіб заготівлі шовковиці – заморожування. Чисті та неперестиглі плоди викладають тонким шаром на плоску тарілку, обробну дошку та інший «низький» посуд, який попередньо обтягують харчовою плівкою, і ставлять у морозилку.
Злегка заморозиться шовковиця вже за годину. Після цього її збирають в один пакет і, випустивши повітря, герметично зав’язують.
Можна заморозити шовковицю і в харчових контейнерах, щільно втрамбувавши злегка підморожені ягоди.
Із заморожених ягід варять компоти, роблять начинку для пирогів, додають у коктейлі, йогурти, сир.
18 травня у більшості областей України переважатиме дощова погода. Ще панує циклон, тому буде волого…
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
Мігрень має «біологічний годинник» — порушення сну можуть його запускати. Дослідники підтвердили: сон — ключовий…
Європейський Союз готує екологічну революцію на дорогах — дизельні авто віком понад 10 років можуть…
Звичний салат із буряка та картоплі можна приготувати по-новому — без огірків і квасолі, зате…
Ринок праці України залишається динамічним — лише за перші чотири місяці 2025 року через Службу…