Шовковиця або тутове дерево, або тутовик – рід рослин сімейства Тутові. Шовковиця поширена у теплому помірному та субтропічному кліматі Євразії, Північної Америки та Африки. Листя шовковиці – основне джерело живлення тутового шовкопряда, а плоди – криниця користі.
Цінність ягід шовковиці полягає в тому, що вони низькокалорійні. У 100 продуктах міститься всього 43 ккал. При цьому в шовковиці багато вітамінів групи В, С та РР. За вмістом калію вона є визнаним лідером серед ягід.
Шовковиця також багата на фосфор і магній. Це означає, що її вживання допоможе поліпшити настрій і сон, зняти напругу. Вважається, що лише одна з’їдена жменя шовковиці на день допомагає зміцнити імунітет та захистити від авітамінозу.
Як і всі сезонні ягоди, може зберігатися у замороженому вигляді.
Найпростіший спосіб заготівлі шовковиці – заморожування. Чисті та неперестиглі плоди викладають тонким шаром на плоску тарілку, обробну дошку та інший «низький» посуд, який попередньо обтягують харчовою плівкою, і ставлять у морозилку.
Злегка заморозиться шовковиця вже за годину. Після цього її збирають в один пакет і, випустивши повітря, герметично зав’язують.
Можна заморозити шовковицю і в харчових контейнерах, щільно втрамбувавши злегка підморожені ягоди.
Із заморожених ягід варять компоти, роблять начинку для пирогів, додають у коктейлі, йогурти, сир.
Галета – це французька страва, що нагадує відкритий пиріг. Галету можна готувати із солоною або…
Хоча в Україні передбачено підвищення пенсій для громадян, які досягли 65-річного віку, далеко не всі…
Українцям почали надходити нові рахунки за газ — розповідаємо, хто їх отримає та як правильно…
У липні частина українців матиме можливість отримати додаткові виплати від ООН у розмірі до 3250…
Українські жінки, які досягли пенсійного віку, можуть розраховувати не тільки на виплати від держави, а…
У найближчі роки Україна може зіткнутися з масштабною водною кризою, попереджають у Державному агентстві відновлення…