Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіВеликий Луг: місце козацької сили без містики і таємниць

Великий Луг: місце козацької сили без містики і таємниць

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні йтиметься про Великий Луг, залишки якого було знайдено на дні зруйнованого окупантами Каховського водосховища.

 Територія козацьких Січей

Великий Луг – історична назва місцевості, що знаходиться в Дніпровських плавнях і в 1957 році була затоплена водами Каховського водосховища, яке поховало унікальні пам’ятки нашої історії.

Місцевість ця утворилася дуже давно – ще під час останнього заледеніння і розташовувалася по обидва береги Дніпра. За античних часів тут мандрував давньогрецький історик Геродот, який був вражений красою Великого Лугу і називав його казковою країною Гілеєю. На той час тут росли непрохідні ліси з величезними деревами, в яких водилася величезна кількість тварин, а річки буквально кишіли рибою.

Пізніше вся ця місцевість належала Запорізькій Січі, і з XVI століття Великий Луг став козацьким символом вільності, безпеки і свободи. На його території розташовувалася не тільки Запорізька Січ. Саме тут була організована найперша Томаківська Січ, яка з’явилася у 1564 році. У цих місцях також ташувалися Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька, Кам’янська і Підпільненська Січі. На Великому Лугу козаки пасли худобу, а плавні були для них чудовим притулком під час нападу ворогів.

Після знищення Запорізької Січі у 1775 році Катерина поділила його території між своїми наближеними і вельможами.

Вибух з радянського минулого

У 1950 році почалося будівництво Каховської ГЕС, яка мусила забезпечувати електроенергією частину країни. Крім того, передбачалося, що водосховище допоможе зрошенню навколишніх земель і принесе воду на Кримський півострів. Для реалізації цих «добрих» намірів при будівництві було знищено тисячі гектарів ріллі, сіножатей і луків, виселено мільйони українців.

Також радянські «стратеги» планували, що у разі війни греблю можна буде підірвати, щоб уповільнити просування ворожої армії. При цьому мало віриться, що радянський уряд планував перед вибухом евакуювати мешканців. Цю ідею окупанти здійснили зараз, показавши, що за сімдесят років в їхньому відношенні до людей нічого не змінилося. Крім того, вони спровокували екологічну катастрофу, яка торкнеться не лише України.

Після підриву Каховської греблі Великий Луг вийшов на поверхню. Окупанти самі відкрили давнє місце козацької сили, нагадали нам про мужність і стійкість наших предків-запорожців і ще більше зміцнили бажання очистити нашу землю від російських загарбників.

На стародавніх територіях під шаром землі збереглися унікальні свідчення козацької вольниці – частини поселень, могили, вироби, виготовлені руками козаків. Передбачається, що тут також можуть зберегтися археологічні пам’ятки Київської Русі, могили скіфів, фортифікаційні споруди часів Литовського князівства.

Козак Мамай був прообразом воєначальника Золотої орди

Саме на території Великого Лугу була ставка одного з найвищих чиновників Золотої Орди та воєначальника Мамая, родовими землями якого були території майбутнього Кримського ханства. Історики вважають, що він став прообразом героя українського фольклору козака Мамая, від якого вели свій рід багато які відомі магнати і князі. Саме представники цих родів дали українським козакам відомих гетьманів, наприклад, Дмитра Вишневецького.

Нове на сайті