Його використовують як жарознижуючий, протизастудний, профілактичний та загальнозміцнюючий засіб. Активні речовини, що містяться в рослині, здатні покращити роботу імунної системи, зменшити вираженість запальних процесів, симптомів психологічних захворювань та ризик розвитку деяких форм раку, а також нормалізувати підвищений артеріальний тиск.
Коли збирати квіти
Збирати квіти можна починати, коли більшість їх розпустилася, а решта знаходиться ще в бутонах.
- Рекомендують збирати квіти липи у першій половині дня, у теплу погоду (до 25 градусів) зі змінною хмарністю та вологим повітрям, коли в них інтенсивно виділяється нектар.
- Не можна збирати квіти під час дощу та роси.
- Суцвіття липи погано відокремлюються від прилеглих листочків, тому їх рекомендують акуратно обрізати ножицями.
- Для чаю збирають суцвіття з крильцями липи. Самі суцвіття мають виглядати красивими та здоровими, без пошкоджень, іржі або пожовклих найближчих листків. Для невеликої родини на рік достатньо 0,5-1 кг свіжих квітів.
Сушіння та зберігання суцвіть
Заготовлені квіти рівномірним шаром розстилають на підносі і, накривши марлею, яка захищатиме від комах, протягом декількох днів сушать на вулиці в тінистому місці, що добре провітрюється. Можна сушити суцвіття в духовці або сушарці – при температурі 40-45 градусів.