Чим корисна бузина чорна?
Препарати бузини чорної широко використовуються як у науковій, так і в народній медицині.
Настій квіток рекомендується науковою медициною як потогінний засіб при запаленні дихальних шляхів, грипі, бронхіті, ларингіті, захворюваннях нирок та сечового міхура, при невралгії.
Завдяки сечогінним властивостям препарати чорної бузини є ефективними при хронічній нирковій недостатності. У гінекології настій квіток використовують внутрішньо і для спринцювання та ванночок.
Квітки бузини входять до складу потогінних, пом’якшувальних та послаблюючих зборів, а також у збори для спринцювання та клізмочок.
Нарівні з квітками в народній медицині використовують коріння, кору, листя та ягоди рослини. Так, настій квіток і листя або відвар кори вживають при захворюваннях дихальних шляхів, запорі, геморої, як жовчогінний засіб, при подагрі, артриті, анемії, ожирінні, хронічних хворобах шкіри (зокрема, при псоріазі). Відвари коренів і кори використовують і при діабеті, хворобах нирок і набряках. Свіжі ягоди вживають при ревматизмі та невралгіях. З сушених ягід готують киселі, які використовують як проносний засіб.
Настій сушених ягід сприяє спорожненню кишечника, покращує жовчовиділення, посилює діурез. Настої та відвари бузини використовують і у вигляді полоскань та примочок при ангіні, запаленні порожнини рота й горла, при хворобах вух і очей, подагрі, утворенні гемороїдальних вузлів. Ванни з відвару коренів та квіток вважаються ефективним засобом при ревматоїдному і подагричному поліартриті.
Застосування
Внутрішньо – настій квіток або листя (1 столова ложка на 200 мл окропу) п’ють теплим по половині – третині склянки 2-3 рази на день; відвар кори або коріння (10 г сухої подрібненої сировини на 200 мл окропу) по столовій ложці 3 рази на день або один раз на ніч як проносний засіб; настій сушених плодів (столова ложка сировини на 200 мл окропу) по чверті склянки 3-4 рази на день.
Зовнішньо – настій квіток (30 г квіток заливають 500 мл окропу, настоюють 20 хв.) для спринцювання, ванн і мікроклізм.
Як приготувати бузину?
Квітки бузини чорної збирають під час цвітіння, зрізуючи всі суцвіття. Сушать під навісом з доброю вентиляцією (при повільному сушінні вінчики квіток буріють) або в сушарці при температурі 40°С. Після висихання квітку відокремлюють від щитків. Кору знімають навесні, плоди – у період повної стиглості. Сушать у печах або сушарках при температурі 60-65°С. Листя заготовляють під час цвітіння рослини. Спочатку їх пров’ялюють на сонці, а потім досушують у тіні. Корені копають після дозрівання плодів. Їх миють, розрізають на шматки і сушать на сонці або у протоплених приміщеннях.
Порада
При варикозі приготуйте настоянку з горіхів. Зелені (молочні) волоські горіхи залити в посудині оливковою олією так, щоб складені горіхи повністю вкрилися олією. Настояти на сонці 40 днів. Змащувати настоянкою хворі місця, доки скінчиться засіб.
З книги Віктора Чернишова «Шлях до довголіття»