П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіПро повістки і мобілізацію: що змінилося у червні

Про повістки і мобілізацію: що змінилося у червні

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні загальна мобілізація відбувається у раніше встановленому порядку – у відповідний закон суттєвих змін не внесено. А ось у законодавство, що стосується військового обліку та оповіщення громадян, деякі поправки внесли.

Повістки можуть вручати скрізь

Наразі проводити військовий облік громадян мають право не лише Територіальні центри комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП) – колишні військкомати, а й Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки, місцеві органи влади, голови підприємств і дипломатичні установи за кордоном.

Місце вручення повісток не визначено жодним правовим актом.

За інформацією керівника об’єднаного прес-центру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк, вручення повісток в Україні наразі допускається в будь-яких громадських місцях. Вручати їх можуть усім військовозобов’язаним чоловікам незалежно від місця реєстрації на військовому обліку і місця постійної реєстрації. Тобто – у будь-якому населеному пункті, не беручи до уваги, чи перебуває його справа в місцевому ТЦК, і чи має він медичні документи про стан свого здоров’я.

Водночас, після вручення повістки не обов’язково буде мобілізація, запевняє Гуменюк.

– Повістка – це лише повідомлення про виклик до військкомату, і не треба його так боятися. Не завжди після повістки слідує мобілізація. Головне – забезпечити резерв. А Україні, як відомо, катастрофічно треба поповнювати резерви напередодні масштабного контрнаступу, – наголосила голова прес-центру.

Кого можуть мобілізувати?

Під час дії воєнного стану повістки можуть вручати чоловікам призовного віку віком від 18 до 60 років.

Мобілізації підлягають придатні і обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану чоловіки з досвідом військової служби віком від 18 до 60 років.

Можуть мобілізувати придатних і обмежено придатних за станом здоров’я під час воєнного стану чоловіків віком від 25 до 60 років без досвіду військової служби. Ті, хто не служив перед відправкою на фронт, пройдуть обов’язкове навчання.

Мобілізації підлягають і деякі власники так званих білих квитків. Це зняті з військового обліку чоловіки віком від 18 до 60 років, які рішенням військово-лікарської комісії визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров’я під час воєнного стану.

Проводитиметься і мобілізація жінок. За умови, що вони перебувають на військовому обліку, придатні за станом здоров’я під час воєнного стану і раніше проходили військову службу.

Хто може стати добровольцем?

Повістку може бути видано викладачам і студентам. Але оскільки вони мають право на відстрочку, то в ТЦК їм треба з’явитися лише для уточнення даних. Мобілізувати їх можуть лише за власним бажанням.

За особистою згодою можуть бути мобілізовані люди з інвалідністю І – ІІІ груп або такі, що мають право на відстрочку за сімейними обставинами. Відповідно до закону, вони служать за місцем проживання.

Чоловіки віком від 18 до 25 років можуть добровільно підписати контракт з підрозділами Сил оборони України. В обов’язковому порядку їх можна призвати лише на строкову службу. Під час дії воєнного стану призов строковиків не проводиться.

Кого не мобілізують?

Щоб підтвердити відстрочку, згідно зі статтею 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію», необхідно подати документи, що підтверджують на неї право: за станом здоров’я, за сімейними обставинами, за професією, внаслідок бронювання, для навчання та наукових досліджень.

Також не мобілізують чоловіків віком від 18 до 60 років, якщо вони були засуджені за тяжкі злочини.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні