Якщо у вас не склалися стосунки із дріжджовим тестом, ви можете приготувати не менш смачну випічку на тесті без додавання дріжджів. Прісне (безрожжеве тісто) готується швидше, а також з ним легше працювати, воно пластичніше і податливіше.
Як підйомна сила присутні в тесті кисломолочні продукти. Тісто смачніше і пишніше, якщо використовувати нежирну сметану, а ще краще класичний натуральний йогурт без добавок.
- Щоб не помилитися з кількістю борошна, рідину вливають у зроблене в борошні поглиблення.
- При з’єднанні рідини та яєць з борошном тісто замішують не поспішаючи, обертаючи ложкою в один бік, при цьому захоплюючи з країв все більше борошна. Коли вся рідина вбереться в борошно, тісто викладають на стіл і остаточно вимішують.
- Погано вимішане тісто важко розкочується, у ньому проглядаються тверді ущільнення та борошно. Воно виходить менш еластичним, з ним важко працювати. Пельмені та вареники з такого тіста погано защипуються, рвуться, а при варінні розклеюються та розкисають.
- Місити прісно тісто треба якомога довше. Для цього можна скористатися хлібопічкою, засипавши у чашу всі інгредієнти і встановивши функцію «Тісто».
- Готове тісто кладуть у пакет або накривають мискою, щоб воно відлежало. Після «відпочинку» тісто добре розкочується, стає еластичним та податливим.