П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЦіни йдуть вниз: які продукти подешевшають?

Ціни йдуть вниз: які продукти подешевшають?

Этот материал также доступен на русском языке
Навесні зазвичай недорогі овочі, особливо морква і цибуля, шокували нас своїми цінниками. Проте, за прогнозами експертів, найближчим часом очікується уповільнення зростання і навіть зниження цін не лише на овочі, а й на інші продукти.

Вартість яких продуктів і як зміниться?

ЯЙЦЯ: можуть подешевшати майже на чверть

Ціни на цей продукт півроку тому піднялися вдвічі. Після Великодня ситуація почала поступово змінюватися. Зменшився попит, одночасно з цим виросло поголів’я несучок. А зі збільшенням світлового дня знизилися витрати на електроенергію. Все це сприяє падінню цін на яйця. Якщо не погіршиться ситуація на ринку кормів, у червні-липні яйця можуть подешевшати ще на 20-30%.

КРУПИ: ціни впадуть, але не на все

Як запевняють в Інституті аграрної економіки, у найближчі кілька місяців ціни на вітчизняні крупи залишатимуться стабільними. Можливим є незначне зниження вартості в межах 1-2%, але не більше.

Дефіциту круп не очікується. Зокрема гречки. Ще минулого року аграрії значно збільшили обсяги сівби гречки, що знизило її вартість практично вдвічі.

А ось виробництво рису в 2022 році порівняно з 2021 роком скоротилося у шістнадцять разів: більшість рисових полів на півдні країни опинилася під тимчасовою окупацією. Через майже повну зупинку власного виробництва ціни на рис безпосередньо залежатимуть від світових.

ЦУКОР І СОНЯШНИКОВА ОЛІЯ: змін чекати не слід

Фермери збільшили посівні площі під цукрові буряки та соняшник, оскільки, кажуть, у воєнний час вирощування цих культур є більш рентабельним.

Зі сказаного випливає, що і цукру, і олії буде достатньо. Ціни на олію не зміняться. Ціни на цукор через збільшення пропозиції на ринку можуть зменшитися, але в Мінагрополітики з цього приводу поки що не дають жодних прогнозів.

ХЛІБ: вартість може зрости

Ціни на хліб зазвичай збільшуються. Тільки останнім часом приріст становив 20-30 копійок за кілограм виробу. Причинами подальшого зростання цін стануть підвищення вартості електроенергії, а також збільшення ПДВ на пальне з 1 липня з 7 % до 20%. За прогнозами експертів, ціна на хліб, залежно від виду, зросте до кінця року на 1,50-3 гривні за буханець.

МОЛОКО І МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ: ціни почали падати

Ціни на цю продукцію варіюються з урахуванням фактору сезонності. І зараз молочні продукти дешевшають. Особливо це помітно на ринках, куди свою продукцію привозять сільські жителі. Традиційно восени ситуація знову зміниться – не на користь споживачів.

М’ЯСО І ПТИЦЯ: суттєвого зниження не буде

Вартість м’яса останнім часом зросла на 30%, птиці – на 25%. Подорожчання м’яса було зумовлено складною зимою через проблеми з електроенергією, скороченням поголів’я худоби та птиці, збільшенням витрат на логістику. Влітку активність покупців знижується, тому виробники будуть змушені знизити ціни. Але на суттєвий обвал сподіватися не слід. Все залежатиме від ситуації з зерновими та кормами.

РИБА: ціна буде стабільною

Понад 80% риби та рибної продукції, що споживається зараз в Україні, – це імпорт. Відповідно вартість цих продуктів безпосередньо залежить від курсу валюти. Як зазначає економіст Олег Пендзин, зараз відбувається тенденція до зміцнення гривні, тож зростання вартості риби не прогнозується.

Щодо вилову риби в Україні, то через повномасштабну війну обсяги зменшилися більш ніж на 50%, тому й вітчизняна риба коштувати дешевше не буде.

ОВОЧІ: вартість значно знизиться

Зазвичай у цей час року вартість овочів значно знижується. Але цього року весна виявилася холодною і дощовою, що позначилося на цінах. Проте тенденція до здешевлення спостерігається. У червні з’являться овочі відкритого ґрунту – розпочнеться період максимального зниження цін на овочі (особливо – борщового набору). Він триватиме до вересня – жовтня. Потім знову буде річний цикл зростання цін.

ЯГОДИ І ФРУКТИ: не всім будуть по кишені

Фрукти за воєнний рік додали в ціні на понад 40%. Причина в тому, що їх вирощують переважно в регіонах, які опинилися в окупації. На 2023 рік прогноз оптимістичніший: фруктів буде більше, хоча їхня вартість, як і раніше, не буде низькою. Одним із факторів, які можуть вплинути на ціну плодів, є погодні умови. Від погоди залежатимуть і ціни на ягоди. Обсяги плодово-ягідної продукції збільшаться з середини червня, що спричинить зниження вартості. Але всі ми розуміємо, що у будь-якому разі ціни вже не будуть довоєнними.

***

Для багатьох споживачів можливість купити молочні продукти, м’ясо, фрукти трохи дешевше – тільки на ринку. По-перше, із приватником, на відміну від супермаркетів, можна домовитися. По-друге, найчастіше наприкінці торговельного дня господарі знижують ціни, щоб якнайшвидше виїхати. Взаємна вигода є, адже таким чином і покупці підтримують дрібних виробників.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні