Статті

Різні види пенсій і різні нюанси: розбираємося разом

До нас з доволі об’ємним листом звернувся Геннадій Трушко з Вінницької області. Його історія доволі сумна і показова, тому ми спробуємо прокоментувати майже все, що він написав.

Чому відмовили у пільговій пенсії?

Геннадій Олексійович народився в 1963 році. Після служби в армії понад 30 років працював на заводах: спочатку у 1984-1987 роках на Харківському заводі агрегатних станків, а потім у 1988-2016 роках – на Барському машинобудівному заводі, що на Вінниччині. Теоретично вся ця робота відноситься до пільгового стажу за списком №2*. Але, як то кажуть, є нюанс.

У першому випадку в трудовій книжці записано, що його прийняли у 1984 році на роботу «в механічний цех №4 шліфувальником на суху шліфовку». А далі, коли вже робилися переводи і, в тому числі, перехід на роботу до іншого заводу, то зазначається просто, що він працював «шліфувальником» і вказано відповідні розряди. Натомість списками пільгових професій передбачено доволі багато різних шліфувальників, залежно від виду виробництва, в тому числі це «шліфувальники, зайняті шліфуванням сухим способом». Саме тому трудова книжка далеко не завжди визначає право людини на пільгову пенсію.

Нагадаємо, що за наявності 12 років і 6 місяців пільгового стажу за списком №2 чоловіки мають право на пенсію при досягненні 55 років. Однак для цього необхідно надати довідку з підприємства, що уточнює пільговий характер роботи, а також підтвердження того, що на підприємстві вчасно проводилася атестація робочого місця і відповідна професія атестована як така, що дає право на пільгове пенсійне забезпечення.

Геннадій Олексійович таких документів надати не зміг. Підприємства не надали довідок, де було б чітко зазначено, що це була саме пільгова робота, з правильною назвою посади. Більше того, по заводу в Барську взагалі не проводилася атестація відповідного робочого місця. Це повністю позбавляє людину права на дострокову пенсію. Відповідальність за проведення атестації покладається на керівників підприємств, а контроль за цим процесом – на Державну службу з питань праці. На жаль, ситуацію, що склалася, важко вирішити навіть в судовому порядку. Без уточнюючих документів у Пенсійного фонду не було підстав призначати пенсію.

Як порахували пенсію за інвалідністю?

Зрештою у 2018 році Геннадію Трушку призначили пенсію за інвалідністю. Між іншим, він не зміг довести, що вона пов’язана з професійним захворюванням. Отже пенсію призначено за інвалідністю ІІІ групи загального захворювання. Такі пенсії призначаються в розмірі 50% від пенсії за віком. Відштовхуючись від загального стажу – майже 34 роки – і відносно невеликої зарплати, розмір пенсії за віком до березневого перерахунку складав лише близько 2200 гривень. Далі ми цю суму ділимо навпіл, тобто беремо тільки 50%. Виходить пенсія за інвалідністю трохи більше, ніж 1000 гривень. Потім знову починаємо додавати: спочатку доплату до розміру прожиткового мінімуму (до 2093 грн.) і потім ще одну доплату з грудня – де у чоловіків молодше 70 років, але зі стажем понад 35 років, пенсія не може бути меншою за 2500 гривень, – це було встановлено з грудня. З березня такі пенсії підтягнули до мінімум 2760 гривень.

Звернемо увагу, що при призначенні пенсії за інвалідністю встановлюється додатковий стаж. Це період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. Інвалідність в цьому випадку настала в 2018 році, і більше наш читач не працював, доки не настав пенсійний вік – йому виповнилося 60 років в лютому 2023 року. Отже, додатковий стаж склав 5 років. Таким чином, пенсія за інвалідністю обчислюється, начебто у людини є цілих 38 років стажу. Це є підставою для дотягування пенсії до вказаних мінімальних розмірів. Саме це пояснення підводить нас до наступної частини історії.

Чому відмовили у пенсії за віком?

Коли Геннадій Олексійович досягнув 60 років, то захотів перейти з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком. Але в цьому йому відмовили, мотивуючи тим, що стажу не вистачає. На перший погляд – це дивно, адже пенсія за віком сама по собі має бути вдвічі вищою за пенсію за інвалідністю ІІІ групи. Це вірно, коли ми говоримо про основний розмір пенсії. Якщо ж перейти на новий вид пенсії, то її загальний розмір по факту зменшиться. Насамперед це пов’язано з тим, що не буде вже враховуватися додатковий стаж. Тобто пенсія за віком буде обчислюватися при фактичному стажі – а це менше, ніж 35 необхідних років. Таким чином, її розмір не зможуть підтягнути до 2760 гривень. Хоча основний розмір пенсії за віком буде значно вищий, ніж основний розмір пенсії за інвалідністю, але загальний розмір пенсії від цього програє.

Можемо просто орієнтовно прорахувати. Якщо зарплата до індексації була 5533,91 гривні (згідно з доданою роздруківкою з Пенсійного фонду), то після березневого перерахунку – 6624,09 гривні. За нашими підрахунками, індивідуальний коефіцієнт зарплати тут становить 0,89454. Фактичний стаж (без додаткового) – 33 роки і 9 місяців. Коефіцієнт стажу – 0,3375. Пенсія за віком на 1 березня – 2235,63 гривні (6624,09 грн. х 0,3375). Ось це і все. Таким людям мінімалку з березня можуть дотягнути до 2520 гривень, а це менше, ніж зараз по факту.

Про пільговий стаж…

Також Геннадій Олексійович запитує, чи можуть йому пільговий стаж на Харківському заводі врахувати в подвійному розмірі. Тоді, на його думку, пенсія за віком буде обчислюватися при стажі понад 35 років. Тобто до стажу додадуть ще 3 роки і 9 місяців. Відповідаємо, що так робити не можна. Робота за списком №2 такої пільги не дає. Нагадаємо, що за кожен повний рік роботи за списком №1 (а не за списком №2) до стажу додатково додається по одному року. Але при цьому все одно збільшується лише коефіцієнт стажу. А загальний стаж вважатиметься меншим, тобто рахуватиметься по факту.

Доводити зараз наявність пільгового стажу фактично немає сенсу. Це може бути корисним тільки для того, щоб спробувати відсудити свою пенсію за 2016-2018 роки, коли була відмова у її призначенні. На розмір теперішньої пенсії такий стаж, на жаль, не вплине.

…і про зарплату

Також Геннадій Олексійович спитав дещо про зарплату. Він пише, що довідки про зарплату за 80- 90-ті роки до Пенсійного фонду не надавав. То, можливо, під час її обчислення не все враховано? На жаль, документів про те, за які саме періоди врахували зарплату, до листа не надано. Але можемо нагадати, що для обчислення пенсії враховується, насамперед, зарплата за усі періоди роботи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії (за даними персоніфікованого обліку). За бажанням особи, для розрахунку можуть додатково врахувати зарплату за будь-які 60 місяців поспіль до вказаної дати. І це за умови, що первинні документи про нараховану зарплату збереглися.

*Нагадаємо, що є ще список № 1, який включає перелік виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Новое на сайте

  • Новини

Ніколи не засипайте цей порошок у пральну машину – дуже пошкодуєте

Багато господинь віддають перевагу при пранні у пральній машині порошкам. Але саме порошок може спричинити…

17/05/2024 23:51
  • Статті

Максимальний захист: роль адвоката ТЦК у співпраці з Адвокатським об’єднанням “Actum”

В умовах підвищеної напруженості та воєнного стану важливість юридичного захисту для військовозобов'язаних стає ключовим аспектом.…

17/05/2024 23:44
  • Новини

Для чого розумні дачники розвішують на деревах у саду пакети – ви будете здивовані

Збирати добрі врожаї фруктів садівникам заважають не лише хвороби, а й шкідливі комахи. Але є…

17/05/2024 23:20
  • Новини

Погода в Україні в суботу, 18 травня

До яких погодних умов варто готуватись українцям в суботу, 18 травня? Синоптики зробили прогнози.

17/05/2024 22:45
  • Новини

Магнітні бурі у суботу, 18 травня: до чого готуватися метеозалежним

Чи будуть у цей день геомагнітні коливання і чи варто чекати на погіршення самопочуття?

17/05/2024 22:15
  • Новини

Картопля підмерзла на городі: як врятувати врожай

Як швидко реанімувати картоплю в разі пізніх заморозків? Розповідаємо про дієві методи.

17/05/2024 21:42