П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЙдемо до хімчистки: що потрібно знати?

Йдемо до хімчистки: що потрібно знати?

Этот материал также доступен на русском языке
Пальто, деякі куртки, пледи, ковдри. Це речі, які бажано чистити в хімчистці – дбайливо та акуратно. Тоді вони ще довго прослужать. Як вибрати хімчистку, щоб речі не зіпсували? І що ще треба знати споживачеві?

Зробіть фото і вивчайте відгуки

Спочатку треба визначитися, куди ви будете звертатися. Зателефонуйте до різних хімчисток, щоб дізнатися, як буде проходити чистка речі, ціну та строк виконання, порівняйте вартість послуг.

Коли ви визначилися з хімчисткою, поцікавтесь відгуками щодо послуг. Якщо у вас ремонт або фарбування певної речі (шкіри, тканини, хутра, гіпюру, іншої дорогої тканини), спитайте, чи має хімчистка дозвіл на чищення або фарбування певного виду виробу. Якщо хімчистка не має дозволу на цей вид діяльності, скоріше за все, технологію роботи з річчю буде порушено, і ви будете розчаровані.

Перед тим як здаєте річ в хімчистку, бажано зробити її фото. Так вам буде краще порівнювати, в якому стані була річ і якою вона стала потім. Також якщо будуть наявні недоліки хімчистки – у вас будуть докази.

Звертаючись до хімчистки, ви повинні знати, що договір, який ви будете укладати – це договір побутового підряду. Відповідно до частини 1 статті 863 Цивільного Кодексу України, до вимог щодо неналежної якості роботи, виконаної за договором підряду, застосовується позовна давність в один рік. Тобто протягом року ви зможете звернутися до суду для оскарження.

Що має бути в договорі?

В договорі побутового підряду має бути вказано послугу, оціночну вартість виробу, термін виконання, назву та адресу суб’єкта господарювання, підпис замовника та виконавця, гарантії якості тощо. Обов’язково має бути вказано гарантійний термін після хімчистки. Речі після хімчистки мають бути ідеально вичищеними і не мати пошкоджень.

Але якщо ви бачите недоліки (скажімо, штучний наповнювач куртки деформувався та збився окремими частинами, відірвався комір пальто, є порушення по швах, інше), ви можете звернутися до хімчистки з вимогою виправлення недоліків. Можете звернутися усно, а можете написати заяву-претензію.

Якщо ви залишаєте речі на доопрацювання та усунення недоліків, в договорі це має бути підтверджено відповідною відміткою: «недоліки хімчистки усуваються».

Хто захистить споживача?

Але, нажаль, буває таке, що річ втратила товарний вигляд або була фактично знищена: трапляються пошкодження, плями, блиск, заломи, розводи, деформація тканини, інше, що унеможливлює її подальше використання. Це – неприпустимі недоліки, і обов’язково той, хто проводив хімчистку, повинен вам компенсувати ваші витрати на річ або на послуги хімчистки.

Якщо вам відмовлять усунути недоліки, повернути гроші за неякісну хімчистку, іншим чином порушать ваше право, звертайтеся до Держспоживслужби.

Ви можете також звернутися до суду з метою відшкодування збитків, що завдані діями працівників хімчистки. Як споживач, ви не сплачуєте судовий збір за подання позовної заяви.

В суді можете подати клопотання про проведення судово-товарознавчої експертизи і витрати покласти на відповідача – того, хто завдав вам збитків.

Ви також можете вимагати від хімчистки відшкодування моральної шкоди, оскільки пошкоджене майно завдає вам неприємностей та витрат, а також покласти на відповідача витрати на юридичну допомогу та інші витрати, пов’язані з розглядом справи.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні