Щоб вироби з дріжджового тіста вийшли м’якими, пишними і пропеченими, тісто має пройти три етапи: заміс, підйом, вистоювання.
- Дріжджове тісто треба місити ретельно. Під час замішування воно насичується повітрям, а завдяки дріжджам добре піднімається. Тривалість вимішування залежить від набору інгредієнтів.
- Тісто з великою кількістю жиру, цукру, яєць піднімається повільно. Погано вимішане тісто виходить важким, і вироби з нього часто виходять напівсирими. Тому здобне дріжджове тісто (наприклад, паски) починають робити за 6-8 годин до випічки. Усі інгредієнти вводять у тісто поступово, кожного разу ретельно його вимішуючи і відправляючи у тепле місце для підйому.
- Добре вимішане тісто не прилипає до рук і легко відстає від стінок форми. Будь-яке дріжджове тісто після останнього підйому відразу використовують для формування виробів, які після вистоювання відправляють у піч.
- Визначити готовність тіста до випікання можна після натискання на нього пальцем. Якщо поглиблення швидко зникає, тісто ще недостатньо піднялося. При хорошому вистоюванні вм’ятина на тісті залишається практично без змін.