Для заготівлі траву збирають із квітучих стебел протягом усього часу цвітіння рослини. Зібрану траву 4-5 годин пров’ялюють на сонці, а потім досушують під навісом або в теплому приміщенні.
Рослина відома в народній медицині багатьох країн. Вважається, що зірківка
Чинить протизапальну, антисептичну, протицинготну дію. Настій трави або сік свіжої рослини вживають при захворюваннях печінки та жовчного міхура, легень (особливо при кровохарканні), кривавому блюванні, геморої, а також при тиреотоксикозі.
Настоєм трави промивають очі при запаленнях і на початковій стадії помутніння рогівки (катаракта).
Зовнішньо міцний настій у вигляді примочок використовують при хворобах шкіри (вугри, порізи, висипи, гнійні рани), у вигляді ванн – при набряках ніг та нервовому збудженні.
У лікувально-профілактичний харчовий раціон (особливо при хворобах легень, серця, печінки та нирок) включають салати з молодого свіжого листя та пагонів.
Про запас рослину квасять і маринують.
Настій свіжої трави (10 столових ложок сировини на 1 л окропу, кип’ятять 5 хв., настоюють 4 години) для компресів та промивань.
До редакції звернулася ліквідаторка Чорнобильської катастрофи 2-ї категорії, щоб з'ясувати, які пільги їй належаться.
В березні Верховна Рада ухвалила закон про новий підхід до оплати праці державних службовців. Зміна…
Ці пиріжки можна готувати цілий рік. Вони незамінні у піст, підійдуть вегетаріанцям.
Не кожен пенсіонер може розібратися з тим, як і за що йому нараховується пенсія, які…
В Україні пенсіонери можуть отримувати не лише пенсії, а й різноманітні доплати, серед яких є…
Картопля – не примхлива рослина, але при її висаджуванні дуже легко припуститися помилок, які знизять…