Цього разу ми познайомимо вас з секретами приготування болгарської страви міліни (баниці).
Міліна – болгарська обрядова страва
Міліна — давня болгарська страва, яку люблять готувати в селах на півдні Одеської області (Зоря, Кулевча, Кирнички, Баннівка, Василівка, Новотрояни, Калчева та інших).
Це пиріг із тонкого витяжного тіста. Його начиняють сиром або овечою бринзою і запікають під яєчно-сметанним соусом. Роблять міліну також із фруктами та ягодами.
Ця страва вважається обрядовою. Раніше її готували переважно напередодні весіль, хрестин, святкування нового року. У сучасних болгарських селах міліну готують не лише у святкові, а й у будні.
Що знадобиться?
- Борошно – півтори склянки,
- овеча бринза – 500 г,
- яйце – 11 штук,
- олія – 1 столова ложка,
- сметана 20% – 500 мл,
- зелена цибуля і петрушка – за смаком.
Як готувати?
- Просіяне борошно з’єднати з теплою водою, додати одне яйце і рослинну олію. Замісити м’яке туге тісто і залишити на 30 хвилин.
- Бринзу натерти на великій тертці і змішати з дрібно нарізаною зеленню.
- Збити п’ять яєць і додати в начинку.
- Тісто поділити на дві частини і тонко розкотити. На кожен корж викласти начинку і сформувати у вигляді рулетів. Кожен рулет розрізати на дві частини.
- Окремо збити решті яєць і з’єднати зі сметаною.
- Рулети покласти на лист, залити яйцями зі сметаною і поставити в розігріту до 160 градусів духовку на 35 хвилин.
***Якщо вам не хочеться возитися з тістом, баницю можна приготувати і з лаваша.