П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНаші кулінарні традиції: секрети приготування міліни

Наші кулінарні традиції: секрети приготування міліни

Этот материал также доступен на русском языке
Національний перелік нематеріальної культурної спадщини нашої країни постійно поповнюється. Адже в кожному регіоні є свої унікальні традиції та обряди. Входять у перелік і самобутні кулінарні традиції.

Цього разу ми познайомимо вас з секретами приготування болгарської страви міліни (баниці).

Міліна –  болгарська обрядова страва

Міліна — давня болгарська страва, яку люблять готувати в селах на півдні Одеської області (Зоря, Кулевча, Кирнички, Баннівка, Василівка, Новотрояни, Калчева та інших).

Це пиріг із тонкого витяжного тіста. Його начиняють сиром або овечою бринзою і запікають під яєчно-сметанним соусом. Роблять міліну також із фруктами та ягодами.

Ця страва вважається обрядовою. Раніше її готували переважно напередодні весіль, хрестин, святкування нового року. У сучасних болгарських селах міліну готують не лише у святкові, а й у будні.

Що знадобиться?

  • Борошно – півтори склянки,
  • овеча бринза – 500 г,
  • яйце – 11 штук,
  • олія – 1 столова ложка,
  • сметана 20% – 500 мл,
  • зелена цибуля і петрушка – за смаком.

Як готувати?

  • Просіяне борошно з’єднати з теплою водою, додати одне яйце і рослинну олію. Замісити м’яке туге тісто і залишити на 30 хвилин.
  • Бринзу натерти на великій тертці і змішати з дрібно нарізаною зеленню.
  • Збити п’ять яєць і додати в начинку.
  • Тісто поділити на дві частини і тонко розкотити. На кожен корж викласти начинку і сформувати у вигляді рулетів. Кожен рулет розрізати на дві частини.
  • Окремо збити решті яєць і з’єднати зі сметаною.
  • Рулети покласти на лист, залити яйцями зі сметаною і поставити в розігріту до 160 градусів духовку на 35 хвилин.

***Якщо вам не хочеться возитися з тістом, баницю можна приготувати і з лаваша.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні