Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаОпалювальний період закінчується: як призначатимуть субсидії з 1 травня

Опалювальний період закінчується: як призначатимуть субсидії з 1 травня

Этот материал также доступен на русском языке
У квітні закінчується опалювальний період, і з 1 травня споживачам призначатимуть субсидії на літній сезон. Кому треба звернутися до Пенсійного фонду? Які прибутки вплинуть на отримання державної допомоги? Хто може залишитися без субсидії?

Автоматично субсидію призначать не всім

Більшість людей, які отримували субсидії в опалювальному періоді, автоматично отримають їх з травня. Якщо, звісно, не з’явилися нові обставини, які впливають на отримання допомоги від держави (змінився майновий стан або склад сім’ї). Про такі обставини необхідно повідомити до Пенсійного фонду України (ПФУ). Якщо цього не зробити, можна залишитися без субсидії. Крім того, субсидіанта можуть зобов’язати повернути неправомірно отримані суми. Це стосується і випадків, коли людина вказала недостовірні дані у заяві або декларації про доходи і витрати.

Також подати нові документи (заяву та декларацію) необхідно, якщо:

  •  у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  •  члени домогосподарства орендують інше житло;
  •  кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  •  домогосподарство звертається по призначення житлової субсидії на купівлю скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Під час подання заяви протягом двох місяців з початку неопалювального сезону субсидію призначать з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на його отримання.

Перерахунок пенсії та субсидія: який зв’язок?

При призначенні субсидії на літній період обліковується сукупний дохід сім’ї за ІІІ-ІV квартали попереднього календарного року. Але пенсіонерам, які не мають додаткового доходу, врахують лише розмір пенсії за березень цього року. У березні, як ми знаємо, було проведено індексацію пенсії. Крім цього, пенсіонерам 70 років і старшим збільшили доплати за вік. Усе це позначиться під час розрахунку субсидії на неопалювальний сезон або при визначенні права на отримання державної допомоги.

По-перше, суми у платіжці влітку зменшуються за рахунок відсутності опалення. По-друге, зі збільшенням доходів субсидія автоматично зменшується. Водночас, якщо піднімуть тарифи на комунальні послуги, то суму виплат перерахують пропорційно до підвищення.

Допомогу постраждалим від війни не рахують

Як ми знаємо, при розрахунку державної допомоги на оплату комунальних послуг беруть до уваги різні види доходів. Це не лише зарплати і пенсії, а й, наприклад, допомога з безробіття, компенсація з догляду за особою з інвалідністю та інше.

У зв’язку з цим треба знати, що грошова допомога від міжнародних організацій, яку виплачують постраждалим під час воєнного стану, не враховуватиметься при розрахунку субсидії.
Також до сукупного доходу сім’ї при розрахунку субсидії не включають:

  •  допомогу на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  •  компенсацію витрат на тимчасове розміщення ВПО, які перемістилися після 24 лютого 2022 року.

Покваптеся сплатити комунальні борги

Одна з умов надання допомоги від держави – відсутність комунальних боргів. Так, згідно з законодавством, субсидія не призначається, якщо заявник має прострочену понад три місяці заборгованість, що перевищує 680 гривень. Зважаючи на сказане, наявні борги слід погасити до травня.

Боржникам також можуть призначити субсидію, але лише за наявності договору з постачальником послуг про реструктуризацію заборгованості.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Якщо будинок пошкоджено і комунальні послуги не нараховуються, субсидію отримати не можна.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні