Статті

Фарбуємо яйця оригінальним способом і отримуємо “мерехтливу” красу на Великдень

Чому на Великдень фарбують яйця?

За традицією, окрім випічки пасок, на Великдень заведено фарбувати яйця. Про те, як з’явився цей звичай, розповідає одна із християнських легенд.

Після воскресіння Ісуса Христа Марія Магдалина прийшла повідомити про цю радісну подію римського імператора і принесла йому куряче яйце як символ життя. Імператор не повірив їй і відповів, що швидше це яйце стане червоним, ніж станеться те, про що вона розповіла. Відразу після цих слів яйце в руках імператора забарвилося у червоний колір.

Ця історія започаткувала одну з найпопулярніших великодніх традицій.

Фарбувати яйця можна в будь-які кольори, кожен з яких має своє значення:

  • червоний – символізує кров Спасителя і радість життя,
  • жовтий або помаранчевий – достаток та благополуччя,
  • блакитний – обличчя Богородиці,
  • зелений – відродження.

Заборонено використовувати лише чорний колір, оскільки він вважається символом скорботи.

Мерехтливі крашанки

У наші дні великодні яйця забарвлюють як лушпинням цибулі, буряковим соком і куркумою, так і промисловими барвниками. Але їх можна пофарбувати зовсім незвичайним способом – у вині. Для цього можна використовувати як біле, і червоне вино.

ЧЕРВОНЕ ВИНО

Вам знадобиться: недороге солодке червоне вино, курячі або перепелині яйця – за смаком.

  • Добре вимити яйця і викласти їх в каструлю. Залити червоним вином так, щоб воно покрило яйця.
  • Поставити каструлю на сильний вогонь і варити яйця до готовності.
  • Після покласти яйця в меншу каструльку і знову залити вином.
  • Залишити яйця у вині на ніч.

За цей час вони стануть темно-синього кольору з фіолетовим відливом і на них з’являться кристали, що мерехтітимуть на сонці.

БІЛЕ ВИНО

Вам знадобиться: будь-яке біле вино, курячі яйця, цукор, харчовий барвник – за смаком.

  • У каструлю налити вино, всипати цукор (приблизно 100 г).
  • Додати харчовий барвник, розмішати і викласти акуратно яйця.
  • Поставити на вогонь і варити після закипання 8 хвилин.
  • Потім прибрати яйця з вогню і залишити на 10-12 годин, щоб вони покрилися кристалами цукру.
  • Після цього викласти їх на серветку і дати добре просохнути.

Крашанки вручають усім гостям, подають жебракам, беруть із собою до церкви для освячення. Згідно з церковними правилами, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер або Велику Суботу.

Читайте також:

Готуємося до Великодня: печемо паски за новим рецептом.

Метки: Пасха

Новое на сайте

  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02
  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25
  • Гроші

Відкрито реєстрацію на отримання двох видів фінансової допомоги – як подати заявку

Триває підтримка українців у важкий воєнний час. Допомога надається у формі грошових виплат. Розповідаємо в…

18/05/2024 08:35
  • Новини

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Несподівана історія – Пенсійний фонд визнав свою помилку і почав повертати гроші пенсіонерам і робити…

18/05/2024 07:29