Статті

Фарбуємо яйця оригінальним способом і отримуємо “мерехтливу” красу на Великдень

Чому на Великдень фарбують яйця?

За традицією, окрім випічки пасок, на Великдень заведено фарбувати яйця. Про те, як з’явився цей звичай, розповідає одна із християнських легенд.

Після воскресіння Ісуса Христа Марія Магдалина прийшла повідомити про цю радісну подію римського імператора і принесла йому куряче яйце як символ життя. Імператор не повірив їй і відповів, що швидше це яйце стане червоним, ніж станеться те, про що вона розповіла. Відразу після цих слів яйце в руках імператора забарвилося у червоний колір.

Ця історія започаткувала одну з найпопулярніших великодніх традицій.

Фарбувати яйця можна в будь-які кольори, кожен з яких має своє значення:

  • червоний – символізує кров Спасителя і радість життя,
  • жовтий або помаранчевий – достаток та благополуччя,
  • блакитний – обличчя Богородиці,
  • зелений – відродження.

Заборонено використовувати лише чорний колір, оскільки він вважається символом скорботи.

Мерехтливі крашанки

У наші дні великодні яйця забарвлюють як лушпинням цибулі, буряковим соком і куркумою, так і промисловими барвниками. Але їх можна пофарбувати зовсім незвичайним способом – у вині. Для цього можна використовувати як біле, і червоне вино.

ЧЕРВОНЕ ВИНО

Вам знадобиться: недороге солодке червоне вино, курячі або перепелині яйця – за смаком.

  • Добре вимити яйця і викласти їх в каструлю. Залити червоним вином так, щоб воно покрило яйця.
  • Поставити каструлю на сильний вогонь і варити яйця до готовності.
  • Після покласти яйця в меншу каструльку і знову залити вином.
  • Залишити яйця у вині на ніч.

За цей час вони стануть темно-синього кольору з фіолетовим відливом і на них з’являться кристали, що мерехтітимуть на сонці.

БІЛЕ ВИНО

Вам знадобиться: будь-яке біле вино, курячі яйця, цукор, харчовий барвник – за смаком.

  • У каструлю налити вино, всипати цукор (приблизно 100 г).
  • Додати харчовий барвник, розмішати і викласти акуратно яйця.
  • Поставити на вогонь і варити після закипання 8 хвилин.
  • Потім прибрати яйця з вогню і залишити на 10-12 годин, щоб вони покрилися кристалами цукру.
  • Після цього викласти їх на серветку і дати добре просохнути.

Крашанки вручають усім гостям, подають жебракам, беруть із собою до церкви для освячення. Згідно з церковними правилами, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер або Велику Суботу.

Читайте також:

Готуємося до Великодня: печемо паски за новим рецептом.

Новое на сайте

  • Новини

Половина комуналки коштом держави: кому відкриють доступ до пільг у 2025/26 році

Держава покриє частину витрат на енергоносії. Хто точно отримає знижку та які документи потрібні?

17/11/2025 18:30
  • Новини

Чи подорожчають дрова у грудні та наскільки: як холод і попит впливають на ціни

Українцям обіцяють новий стрибок вартості дров. Актуальні дані та поради лісників.

17/11/2025 17:30
  • Новини

Відстрочка від мобілізації: хто з чоловіків має право та що змінилося з листопада

З листопада в Україні діють оновлені правила щодо відстрочок від мобілізації. Частина категорій тепер отримує…

17/11/2025 17:00
  • Статті

Як пакети-слайдери використовуються для упаковки приправ та спецій

У фасуванні сипучих товарів одним із найбільш практичних рішень є використання пакетів-слайдерів, які забезпечують збереження…

17/11/2025 16:47
  • Новини

На межі фінансової прірви: Україна може залишитися без грошей на зарплати та пенсії

Брюссель вагається, а у Києві рахують тижні до катастрофи. До чого може призвести зволікання з…

17/11/2025 16:30
  • Статті

Вплив стресу на нервову систему: як нічний відпочинок допомагає повернути внутрішній ритм

Швидкі зміни, щільний графік і постійні подразники виснажують нервову систему сильніше, ніж здається на перший…

17/11/2025 16:11