Статті

Фарбуємо яйця оригінальним способом і отримуємо “мерехтливу” красу на Великдень

Чому на Великдень фарбують яйця?

За традицією, окрім випічки пасок, на Великдень заведено фарбувати яйця. Про те, як з’явився цей звичай, розповідає одна із християнських легенд.

Після воскресіння Ісуса Христа Марія Магдалина прийшла повідомити про цю радісну подію римського імператора і принесла йому куряче яйце як символ життя. Імператор не повірив їй і відповів, що швидше це яйце стане червоним, ніж станеться те, про що вона розповіла. Відразу після цих слів яйце в руках імператора забарвилося у червоний колір.

Ця історія започаткувала одну з найпопулярніших великодніх традицій.

Фарбувати яйця можна в будь-які кольори, кожен з яких має своє значення:

  • червоний – символізує кров Спасителя і радість життя,
  • жовтий або помаранчевий – достаток та благополуччя,
  • блакитний – обличчя Богородиці,
  • зелений – відродження.

Заборонено використовувати лише чорний колір, оскільки він вважається символом скорботи.

Мерехтливі крашанки

У наші дні великодні яйця забарвлюють як лушпинням цибулі, буряковим соком і куркумою, так і промисловими барвниками. Але їх можна пофарбувати зовсім незвичайним способом – у вині. Для цього можна використовувати як біле, і червоне вино.

ЧЕРВОНЕ ВИНО

Вам знадобиться: недороге солодке червоне вино, курячі або перепелині яйця – за смаком.

  • Добре вимити яйця і викласти їх в каструлю. Залити червоним вином так, щоб воно покрило яйця.
  • Поставити каструлю на сильний вогонь і варити яйця до готовності.
  • Після покласти яйця в меншу каструльку і знову залити вином.
  • Залишити яйця у вині на ніч.

За цей час вони стануть темно-синього кольору з фіолетовим відливом і на них з’являться кристали, що мерехтітимуть на сонці.

БІЛЕ ВИНО

Вам знадобиться: будь-яке біле вино, курячі яйця, цукор, харчовий барвник – за смаком.

  • У каструлю налити вино, всипати цукор (приблизно 100 г).
  • Додати харчовий барвник, розмішати і викласти акуратно яйця.
  • Поставити на вогонь і варити після закипання 8 хвилин.
  • Потім прибрати яйця з вогню і залишити на 10-12 годин, щоб вони покрилися кристалами цукру.
  • Після цього викласти їх на серветку і дати добре просохнути.

Крашанки вручають усім гостям, подають жебракам, беруть із собою до церкви для освячення. Згідно з церковними правилами, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер або Велику Суботу.

Читайте також:

Готуємося до Великодня: печемо паски за новим рецептом.

Новое на сайте

  • Новини

Кабачки збиратимете відрами: ефективні способи догляду від експерта

Щоб отримати щедрий урожай кабачків, важливо знати, коли поливати рослини, чим їх підживлювати та як…

04/07/2025 22:35
  • Новини

Набагато смачніша й корисніша за магазинну: готуємо домашню «Фанту»

Без барвників і консервантів – лише натуральні інгредієнти та яскравий смак. Готуємо улюблений напій в…

04/07/2025 21:55
  • Новини

Паспорти-книжечки втратять чинність: власникам зробили важливе попередження

У міграційній службі нагадали про важливу вимогу для власників документів старого зразка. Про що потрібно…

04/07/2025 21:19
  • Новини

В Україні змінили правила отримання інвалідності – подробиці

Уряд ухвалив нові рішення щодо надання статусу інвалідності. Розповідаємо, хто зможе скористатися змінам.

04/07/2025 20:11
  • Новини

В Україні мають підвищити тарифи на комуналку: коли це відбудеться

Меморандум з Міжнародним валютним фондом передбачає підвищення тарифів для українців. Коли саме це відбудеться.

04/07/2025 19:13
  • Статті

Вікові доплати до пенсії після досягнення 65 років: що потрібно знати

Пенсіонерка звернулася до ПФУ за доплатою за вік, але отримала відмову. У чому причина і…

04/07/2025 17:34