Статті

Фарбуємо яйця оригінальним способом і отримуємо “мерехтливу” красу на Великдень

Чому на Великдень фарбують яйця?

За традицією, окрім випічки пасок, на Великдень заведено фарбувати яйця. Про те, як з’явився цей звичай, розповідає одна із християнських легенд.

Після воскресіння Ісуса Христа Марія Магдалина прийшла повідомити про цю радісну подію римського імператора і принесла йому куряче яйце як символ життя. Імператор не повірив їй і відповів, що швидше це яйце стане червоним, ніж станеться те, про що вона розповіла. Відразу після цих слів яйце в руках імператора забарвилося у червоний колір.

Ця історія започаткувала одну з найпопулярніших великодніх традицій.

Фарбувати яйця можна в будь-які кольори, кожен з яких має своє значення:

  • червоний – символізує кров Спасителя і радість життя,
  • жовтий або помаранчевий – достаток та благополуччя,
  • блакитний – обличчя Богородиці,
  • зелений – відродження.

Заборонено використовувати лише чорний колір, оскільки він вважається символом скорботи.

Мерехтливі крашанки

У наші дні великодні яйця забарвлюють як лушпинням цибулі, буряковим соком і куркумою, так і промисловими барвниками. Але їх можна пофарбувати зовсім незвичайним способом – у вині. Для цього можна використовувати як біле, і червоне вино.

ЧЕРВОНЕ ВИНО

Вам знадобиться: недороге солодке червоне вино, курячі або перепелині яйця – за смаком.

  • Добре вимити яйця і викласти їх в каструлю. Залити червоним вином так, щоб воно покрило яйця.
  • Поставити каструлю на сильний вогонь і варити яйця до готовності.
  • Після покласти яйця в меншу каструльку і знову залити вином.
  • Залишити яйця у вині на ніч.

За цей час вони стануть темно-синього кольору з фіолетовим відливом і на них з’являться кристали, що мерехтітимуть на сонці.

БІЛЕ ВИНО

Вам знадобиться: будь-яке біле вино, курячі яйця, цукор, харчовий барвник – за смаком.

  • У каструлю налити вино, всипати цукор (приблизно 100 г).
  • Додати харчовий барвник, розмішати і викласти акуратно яйця.
  • Поставити на вогонь і варити після закипання 8 хвилин.
  • Потім прибрати яйця з вогню і залишити на 10-12 годин, щоб вони покрилися кристалами цукру.
  • Після цього викласти їх на серветку і дати добре просохнути.

Крашанки вручають усім гостям, подають жебракам, беруть із собою до церкви для освячення. Згідно з церковними правилами, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер або Велику Суботу.

Читайте також:

Готуємося до Великодня: печемо паски за новим рецептом.

Новое на сайте

  • Новини

Якщо стажу 26 років – коли можна на пенсію і яка буде виплата?

У 2025 році в Україні 26 років страхового стажу недостатньо, щоб отримати пенсію за віком…

03/10/2025 05:31
  • Новини

Без цього документа відмовляють у субсидії: обов’язкова умова для призначення допомоги

Субсидії не для всіх. Яку довідку потрібно мати перед початком опалювального сезону?

03/10/2025 05:00
  • Статті

Чи реально взяти кредит без відмови в Україні?

Сьогодні, багатьох з нас цікавить питання, де взяти гроші без відмови, якщо їх немає. Відповідь…

03/10/2025 03:36
  • Статті

Що приймати за підвищеної температури

Підвищена температура - найчастіший симптом різних захворювань, від вірусних інфекцій до бактеріальних запалень. Вона сигналізує…

03/10/2025 00:13
  • Статті

Про пенсію, Трампа і підтримку України: що розповіла відома чаклунка з Америки в інтерв’ю газеті «На пенсії»

Вона любить фотографії, зроблені під старовину, і позує на них в образі артистки цирку. У…

02/10/2025 23:43
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 3 жовтня

Погода на 3 жовтня: подекуди сонце, подекуди тумани. Дощі нарешті припиняться на всій території України.

02/10/2025 23:21