Статті

Готуємося до Великодня: печемо паски за новим рецептом

Пропонуємо вам скористатися новим рецептом та порадувати своїх близьких смачною паскою, приготування якої у вас не займе багато часу.

Що означає великодня паска?

Традиція випікати на Великдень паски з’явилася ще в давнину.

Згідно з християнською легендою, після страти та воскресіння Ісуса апостоли обов’язково залишали для свого вчителя місце за столом і шматочок хліба.

Згодом ця традиція стала обов’язковою, і зараз паска, вкрита білою глазур’ю, символізує апостольський хліб і залишається символом Христової неділі. Сирні паски символізують Труну Господню, ну, а здобне тісто, з якого печуть паски, нагадує про три чесноти — співчуття, милосердя і турботу, якими Всевишній обдаровує людей.

Швидка паска з родзинками

Борошно пшеничне – 350-400 грамів, молоко – 150 мілілітрів, масло вершкове – 100 грамів, яйця – 2 штуки, лимон ( цедра) – 1 штука, родзинки – 150 грамів, дріжджі сухі – 7 грамів (2 чайні ложки), цукор – 5 столових ложок, ванілін – ¼ чайної ложки, сіль – ¼ чайної ложки.

  • Борошно просіяти, а молоко трохи підігріти.
  • У ледь тепле молоко додати дріжджі, 1 чайну ложку цукру і 2 чайні ложки борошна.
  • Добре перемішати і залишити на 10 хвилин. Зверху має з’явитися пінна шапочка від дріжджів.
  • За допомогою дрібної тертки зняти з лимона цедру.
  • Вершкове масло розтопити, трохи остудити і додати ванілін, решту цукру, сіль і яйця.
  • Перемішати до однорідності. З’єднати опару з яєчно-масляною сумішшю, додати цедру і знову перемішати. За консистенцією тісто має бути як густа сметана. Накрити його рушником, залишити у теплому місці на 2-2,5 години.
  • Згодом тісто осадити, розмішавши його лопаткою.
  • Промиті й просушені родзинки посипати 1/3 столової ложки борошна і перемішати. Обім’яти тісто і добре вмісити родзинки.
  • Підготувати чотири форми для пасок діаметром 9 сантиметрів. Тісто розкласти по формочках, на 1/3 обсягу, приблизно по 230-240 грамів. Змоченою у воді лопаткою розрівняти тісто у формочках.
  • Накрити форми з тістом рушником і залишити підніматися в теплому місці.
  • Включити духовку і розігріти її до 170 градусів.
  • Випікати паски в гарячій духовці 25-35 хвилин. Готовим паскам дати повністю охолонути і тільки потім наносити глазур.
Метки: підготовка свято

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 9 червня 2025 року: до чого готуватись

Якою буде сонячна активність? Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

08/06/2025 21:14
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 9 по 15 червня

Тиждень принесе одну з найважливіших астрологічних подій року: Юпітер (великий благодійник) переходить на знак своєї…

08/06/2025 20:29
  • Новини

Холодний полуничний суп: найкраще, що можно зʼїсти в спеку

Освіжаючий, ароматний і готується за лічені хвилини – цей суп із полуниці з йогуртом та…

08/06/2025 19:48
  • Статті

Ви не користувалися пенсійною карткою? Гроші можуть заморозити

Регулярне використання пенсійної картки — не забаганка, а міра безпеки.

08/06/2025 18:59
  • Статті

Як позбутися молі в шафі: практичні перевірені поради

Моль у домі – проблема, відома багатьом. І гостро стоїть питання, як позбутися шкідливої ​​комахи,…

08/06/2025 17:58
  • Статті

«Я працюю, щоб не занепасти духом»: як майстриня з Житомирщини навчилася плести з бісеру однією рукою

Інна Оленич із міста Звягель, що на Житомирщині, створює вироби з бісеру однією рукою. Однією…

08/06/2025 16:53