Гіповітаміноз не слід плутати з авітамінозом – захворюванням, при якому людина тривалий час взагалі не отримує деяких вітамінів.
Обидва ці стани є особливо небезпечними навесні, тому що через нестачу вітамінів послаблюється імунна система, що призводить до різноманітних захворювань.
Вітамін С руйнується при зберіганні продуктів на світлі та при кімнатній температурі, а також при варінні. Наприклад, настій шипшини, в якому дуже багато вітаміну С, не можна варити. Треба подрібнити плоди, скласти у термос і залити їх гарячою водою не вище за 90 градусів, а потім щільно закрити кришкою. За таких умов вітамін С збережеться повністю.
Багаті на вітаміни також ягоди і фрукти, перетерті з цукром. Зате в популярних у нас вареннях вітамінів майже немає. І доки не з’явився новий урожай фруктів, краще купувати свіжозаморожені ягоди, а не банани чи яблука, що довго зберігалися .
При приготуванні овочевих страв намагайтеся якнайменше тримати їх на вогні, оскільки тривала теплова обробка руйнує вітаміни. Пам’ятайте, що повного «комплекту» вітамінів немає в жодному овочі, тому овочевий стіл має бути різноманітним. Не забувайте також про зелень і трави.
Якщо ваш раціон буде включати достатньо овочів та фруктів, зелені та насіння, то у вас не виникне потреби в додатковому прийомі дорогих вітамінних препаратів.
Ситна, ароматна страва з кукурудзяної крупи та сиру готується легко та підходить для будь-якого часу…
З червня частина українців може отримати "сюрпризи" у рахунках за холодну воду та каналізацію –…
Громадяни, переміщені всередині країни через війну, з 1 червня більше не звільнені від мобілізації. ВПО…
Якщо у вас виникли сумніви щодо коректності нарахування пенсії, важливо знати, як перерахувати виплати, на…
Розпал сезону полуниці, як завжди, очікується в середині червня. У цей період краще й купувати…
У період війни в багатьох українців знизився рівень зарплати або дохід став нерегулярним. Це погано…