А ще спеції та прянощі дуже корисні, зрозуміло, тільки якщо вживати їх у розумних кількостях. І для того, щоб витягти зі спецій із прянощами максимум користі, важливо навчитися правильно поєднувати їх з різними продуктами.
Кожна досвідчена господиня використовує при приготуванні тієї чи іншої страви знайому і багаторазово перевірену приправу. І складно змусити себе спробувати щось нове.
Адже в сучасній кулінарії налічується понад 150 видів спецій!
РОЗМАРИН. Краще подавати з грибами, картоплею, цибулею, квасолею або зеленим горошком. Підкреслює смак курки, баранини та риби. Можна додавати в маринади або змішувати з часником, орегано та базиліком.
БАЗИЛІК. При приготуванні додають до баклажанів, картоплі або до помідорів. Підкреслює смак курки, свинини, риби та сирів. Використовують у салатних заправках та соусах. Поєднується з часником, розмарином, чебрецем, майораном та орегано.
ЧЕБРЕЦЬ. Пряність добре поєднується з морквою, помідорами, цвітною капустою, квасолею та сочевицею. Надає насичений смак яловичині, баранині, свинині. Чебрець додають у супи, маринади, заправки. Поєднується з орегано та розмарином.
ГВОЗДИКА. Має пекучий та пікантний аромат, який підкреслює смак яблук, буряків, гарбуза, солодкого перцю та помідорів. Готують з бараниною, додають у супи, маринади та випічку. Можна змішувати з корицею та мускатним горіхом.
ІМБИР. Аромат солодкий, зігріваючий. Підсилює смак моркви, цитрусових, буряків, гарбуза, м’яса курки, яловичини та риби. Можна додавати в рис, рагу, соуси та маринади. Поєднується із сушеним часником.
КОРИЦЯ. Ароматна пряність розкриває смак яблук, солодкого перцю, картоплі, гарбуза, моркви та груші. Надає незвичайний смак курці та баранині. Можна додавати в соуси, випічку та десерти. Поєднується з мускатним горіхом, гвоздикою та перцем.
КАРДАМОН. Має солодкий аромат. Можна готувати разом із морквою, цитрусовими, гарбузом, горошком та сочевицею. Добре розкриває смак м’яса курки, качки та свинини, додають у рис. Змішують з корицею, імбиром та куркумою.
КОРІАНДР. Надасть пряного аромату і злегка гострого смаку болгарському перцю, картоплі та помідорам. Також підкреслить смак курки, яловичини або свинини. Додають у рагу, супи, фарш та соуси. Можна змішувати з перцем чилі та корицею.
ОРЕГАНО. Можна приправити помідори, болгарський перець, картоплю, гриби та квасолю. Зазвичай додають при готуванні яловичини, курки та риби, супів, томату, соусів та маринаду. Поєднується з лавровим листом та чебрецем.
ПАПРИКА. Додають у страви з болгарським перцем, цвітною капустою, гарбузом та картоплею. Підсилює смак курки та морепродуктів, рису, супів, маринадів. Можна змішувати з часником, червоним перцем та корицею.
МУСКАТНИЙ ГОРІХ. Гармонійно поєднується з броколі, морквою, цвітною капустою та гарбузом. Надає насичений смак баранині, рису, соусам, випічці та будь-якій начинці. Можна змішувати з запашним перцем та гвоздикою.
Затишшя перед бурею. Магнітосфера не заспокоюється — метеозалежним радять берегтися.
Дуже рідко питання: чи готові ви пити воду з-під крана без використання фільтра, можна почути…
Швидко, красиво, смачно. Цей турецький рецепт вже став світовим трендом.
Ці прикраси шкодять дому та здоров'ю. Експерти попередили про небезпеку магнітів.
Прості способи зберегти моркву й буряк свіжими всю зиму. Де овочі почуватимуться найкраще?
Чим відрізняються макарони за 30 і 90 грн? Шукайте відповідь на упаковці.