Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеМіни: небезпека нам загрожує не лише з неба, а й на землі

Міни: небезпека нам загрожує не лише з неба, а й на землі

Этот материал также доступен на русском языке
З часів Другої світової минуло вже майже 80 років, але на території нашої країни все ще знаходять вибухонебезпечні предмети. З початком військової агресії РФ мінна небезпека зросла ще більше.

Окрім артилерійських снарядів та ракет, якими окупанти обстрілюють нас з неба, тисячі замаскованих у землі мін загрожують мешканцям деокупованих та червоних зон. В ООН заявили, що Україна – одна з найзамінованіших країн світу: майже третина площі, а це близько 200 тисяч квадратних кілометрів, потребує розмінування.

Робота з розмінування не переривається. Частина військовослужбовців постійно перебуває на своєму посту, частина – проходить навчання зі знешкодження вибухонебезпечних предметів. Їх організують міжнародні партнери – Данія, Ісландія, Норвегія, Фінляндія, Швеція, Литва. Фахівці говорять, що на повне розмінування України піде від 5 до 10 років, а «ховатися» міни можуть будь-де.

Помічено, що при відступі окупанти залишають «сюрпризи» в покинутих будинках та квартирах, на вулицях і дитячих майданчиках, у полях, лісах, на узбіччях доріг, в автомобілях. Вибухівку також спеціально закладають у мобільні телефони, аптечки, продуктові набори, побутові речі й навіть дитячі іграшки. Тому треба бути дуже уважним та обережним, якщо виявили підозрілий предмет. І щоб застерегти вас, ми розповімо, які міни найчастіше розставляють.

Ручна граната

Звичайна граната з кільцем, що стирчить, або ручкою (чекою). За рахунок темно-зеленого або камуфляжного кольору її важко побачити. Найчастіше окупанти використовують ручну гранату як саморобну вибухівку – розтяжку. Вони прикріплюють до чеки натяжну нитку, якщо її зачепити – граната вибухне.

Ширина – приблизно 5 сантиметрів, довжина – 17 сантиметрів.

Протипіхотна осколкова міна

Осколкові міни виготовляють із металу зеленого або болотного кольору. Вони бувають у вигляді залізних банок з ніжками, коробки у пластиковому корпусі опуклої форми або опуклого кола. Зазвичай вибухівки закопують у землю або маскують на дереві, але можуть використовуватися і з іншими мінами.

Ширина – від 10 сантиметрів, довжина – від 5 до 15 сантиметрів.

Протипіхотні фугасні міни

Їх встановлюють на поверхні або вкопують у землю, маскують. Корпус такої міни із пластику зеленого кольору, вони бувають у формі диска, іноді з опуклим чорним хрестом, або «метелика» («пелюстка»).

Ширина – приблизно 12 сантиметрів, довжина – приблизно 5 сантиметрів.

Постріли осколкової гранати

Один із найнебезпечніших типів боєприпасів, що не розірвалися. Граната має невеликі розміри, нагадує патрон від лампи. Має звичайний колір металу із чорними вставками.

Ширина – 4-5 сантиметрів, довжина – 11 сантиметрів.

Протитанкові дистанційні міни

Міни встановлюють на поверхню землі або дороги. Мають пластиковий або металевий корпус зеленого або болотного кольору, витягнуту прямокутну форму. Можуть вибухнути поряд із металевими предметами.

Ширина – приблизно 7 сантиметрів, довжина – 34-35 сантиметрів.

Протитанкові міни фугасної дії

Їх також встановлюють на поверхні або закопують у землю, маскують. Корпус круглий, сталевий. Спрацьовують від металевих предметів поряд.

Ширина – 32 сантиметри, висота – 10-12 сантиметрів.

Міни-пастки

Зазвичай, ці міни встановлюють з іншими вибухівками. Вони невеликого розміру з корпусом із пластмаси. Часто маскують, поклавши на них інший предмет зверху, який обов’язково викликає інтерес і спонукає його підняти. Бувають у вигляді невеликої зеленої, жовтої або коричневої коробки з червоною стрічкою або у вигляді диска коричневого кольору з темною кришкою та вентилем збоку.

Ширина – 6-10 сантиметрів, довжина – приблизно 7-14 сантиметрів.

Що таке касетні боєприпаси і чим вони небезпечні?

Касетні боєприпаси – це ракети, які відкриваються у повітрі й розкидають від 30 до 70 маленьких бомб (розміром зазвичай 12 см) на площу у кілька гектарів. Цей тип боєприпасів заборонений міжнародною конвенцією, але російські окупанти їх активно застосовують.

Що робити, якщо наткнувся на непізнаний предмет?

  • Якщо ви побачили підозрілий предмет, у жодному разі не торкайтеся його.
  • Відразу відійдіть на безпечну відстань – не менше 100 метрів.
  • Не використовуйте поряд із цим предметом мобільні телефони, радіо або приймач – через радіохвилю може здетонувати вибухівка.
  • Попередьте про небезпеку інших людей і повідомте про знахідку до служби з надзвичайних ситуацій, зателефонувавши на номер 101, або до поліції – 102.
  • Опишіть і вкажіть місце, де перебуває підозрілий предмет.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні