Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаРізнеКвітка Цісик – цікаві факти з життя відомої української співачки

Квітка Цісик – цікаві факти з життя відомої української співачки

Этот материал также доступен на русском языке
4 квітня виповнюється 71 рік від дня народження української співачки Квітки Цісик, яка народилася і все життя прожила в Америці. Співачка популяризувала в Америці українську музику і культуру. Однак у нашій країні її почули і оцінили лише після її смерті. Розповідаємо маловідомі факти із життя співачки.

У української Квітки був унікальний голос

Батьки Квітки Цісик переїхали до Америки у 1949 році із Західної України. Її батько був відомим скрипалем. Повне ім’я співачки Квітослава-Ірина, але в Америці вона використовувала псевдонім Кейсі – від перших літер імені та прізвища Kvitka Cisuk.

Хоча Квітка займалася у стандартній американській школі, вдома з батьками вона завжди розмовляла українською мовою, а влітку вирушала до табору, де вивчала українську культуру та звичаї.

Співачка мала унікальний голос – колоратурне сопрано, в якому чулися скрипкові тони. Вона закінчила Вищу школу музики і мистецтва у Нью-Йорку, стажувалася у Гентській консерваторії у Бельгії. Крім того, співачка легко експериментувала з різними стилями, а також володіла народною технікою співу – «білим голосом»*.

Платівки Квітки Цісик привозили контрабандою

Після смерті батька Квітка змушена була співати у нічних клубах, щоб заробити на життя. Тут її помітили і почали запрошувати до співпраці відомі американські виконавці та продюсери. Вона посіла гідне місце на одній сцені з американськими музичними зірками, а також стала однією з найвідоміших і найдорожчих виконавиць рекламних джинглів – коротких композицій, які звучать у рекламі. Співачка створила акустичний імідж корпораціям «Макдональдс», «Пепсі-кола», «Кока-кола», «Американські авіалінії», багато років була офіційним голосом автомобілебудівної компанії «Форд».

1977 року співачку запросили для участі у фільмі «Ти осяюєш моє життя». Квітка зіграла невелику роль, а також виконала всі жіночі партії у картині. Одна з пісень здобула «Оскар» і «Золотий глобус» і була номінована на «Греммі» в категорії «Пісня року». Проте через конфлікт з режисером ім’я Цісик було вирізано з титрів.

За радянських часів платівки співачки привозили до України контрабандою, оскільки в її репертуарі були повстанські пісні УПА та січових стрільців. 1983 року співачка приїжджала до України разом із матір’ю, але її візит не афішували. Вона мріяла про гастролі в Україні, проте її мрія так і не здійснилася.

Квітка Цісик двічі була одружена з американськими музикантами, цю ж професію вибрав і її син Едвард-Володимир. 1992 року у Квітки виявили рак молочної залози. Лікарі вважали, що вона проживе лише кілька місяців, але вона померла за сім років, не доживши п’яти днів до свого 45-річчя.

Вища американська нагорода за перший диск Квитки Цісик

За власні гроші Квітка Цісик записала два україномовні альбоми «Пісні з України» і «Два кольори», які обійшлося їй у 200 тисяч доларів. Платівки стали сімейним проектом: чоловік Квітки, інженер звукозапису, працював над звуком, її сестра виконувала партії на фортепіано, а мати ставила їй правильну українську вимову.

Перший диск у 1988 році здобув найвищу американську музичну нагороду «М’юзік Евордс» («Music Awards»), а обидві платівки були номіновані на премію «Греммі» у категорії «Сучасний фолк». Співачка збиралася записати третій альбом, який мав бути присвячений українським колисковим, але не встигла.

*«Білий голос» – манера виконання, що відрізняється від академічної, яку використовують у карпатських селах, так званий «співокрик».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні