Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи на комуналку: чого чекати пересічному українцю

Тарифи на комуналку: чого чекати пересічному українцю

Этот материал также доступен на русском языке
З початку року чиновники активно говорять про ймовірне підвищення тарифів на воду та електроенергію. Імовірно, озвучуються варіанти нових цін, а також обговорюються терміни їх введення. Що відомо сьогодні?

Електроенергія

Попередня тарифна постанова діяла до 31 березня, потім ціни за кіловат мусили переглянути. І хоча зростання тарифів на електроенергію є неминучим, говорять експерти, розцінки, що діють сьогодні, подовжили до травня:

  • 1,44 гривні за кіловат – при споживанні до 250 кіловат на місяць;
  • 1,68 гривні за кіловат – при споживанні понад 250 кіловат на місяць.

Водопостачання та водовідведення

Як ми вже писали, раніше Національна комісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вже схвалила нові тарифи для регіональних водоканалів. Тепер на офіційному сайті відомства з’явилися «Відповіді на питання щодо можливого перегляду тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення», де наведено обґрунтування таких дій.

НКРЕКП зазначає, що за період 2022-2023 років витрати збільшилися майже вдвічі. У зв’язку з цим розглядається можливість двоетапного перегляду тарифів: спочатку (з 1 квітня) – на 12,3%, потім (з 1 липня) – на 14,1%. А опубліковані «Відповіді…» ще раз свідчать про серйозність намірів Нацкомісії.
***

Насамкінець – важлива новина: 21 березня Міжнародний валютний фонд повідомив про досягнення домовленостей між українською владою і фондом про нову чотирирічну програму розширеного фінансування (у сумі 15,6 мілліарда доларів).

За словами Максима Самойлюка, економіста Центру Економічної Стратегії, одна з головних вимог Фонду – відмова від популістських тарифів для громадян.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні