Статті

Зарплата була хорошою, так чому пенсія маленька?

«У 2012 році мені виповнилося 50 років. Я мала вийти на пільгову пенсію, але мене змусили ще рік працювати. В результаті пішла на пенсію у 51 рік, і призначили її практично в мінімальному розмірі. Маю 38 років загального стажу, з них 13,5 року шкідливого – працювала на заводі.

Зараз отримую лише 3552 гривні. З них 2 тисячі йде на квартплату, 1 тисяча – на ліки. За шкідливістю потрібно лише 7,5 року, а в мене на 5 років більше, але за них не доплачують. Поясніть, чому при такому стажі і нормальній зарплаті я отримую мінімалку?

Ірина Плантєєва, м. Запоріжжя»

Про шкідливу роботу і вимоги до стажу

Станом на 2012 рік, жінка могла вийти на пенсію у 50 років, якщо йшлося, наприклад, про пенсію на пільгових умовах за роботу за списком № 2. Такі пенсії призначаються зі зниженням пенсійного віку на 5 років за наявності у жінок не менше 10 років на таких роботах. Коли пенсійний вік жінкам підняли до 60 років, то й термін виходу на таку пільгову пенсію став пізнішим.

Таким чином, ми робимо висновок, що ви працювали саме за списком №2. Такий стаж дає право лише на зниження пенсійного віку і інших пенсійних переваг, на жаль, не передбачає.

А ось для виходу на пенсію за списком №1 жінкам справді достатньо мати 7,5 року пільгового стажу в особливо шкідливих умовах. Такі пенсії призначаються на 10 років раніше, ніж звичайні. Тоді ви пішли б на пенсію у 45 років. До речі, за кожен повний рік роботи за списком №1 до стажу додатково зараховується по одному році.

Про розрахунок пенсії та мінімальну виплату

Щодо розміру пенсії, то ви вірно зазначили, що він залежить і від стажу, і від зарплати. І стаж у вас цілком пристойний. Однак такий стаж за нинішніми правилами дає право отримувати пенсію у розмірі лише 38% від зарплати. При цьому сама зарплата, яка враховується для розрахунку пенсії, може бути насправді не такою і високою, як би хотілося. Також слід враховувати, що формула розрахунку цієї зарплати, згідно з чинним законодавством, не є цілком досконалою і справедливою. Звідси і розмір пенсії, який є нижчим за середній, але все-таки вищим за мінімальний.

Сьогодні за законом розмір пенсії за віком не може бути нижчим за прожитковий мінімум, а для непрацюючих громадян мінімальну пенсійну виплату з 1 березня підтягнули до 2520 гривень. При цьому розмір вашої пенсії на тисячу гривень більший. Хоча, звісно, і на три з половиною тисячі виживати дуже складно.

***

Зазначимо, що цей лист ми отримали наприкінці лютого. Очевидно, що з 1 березня пенсію проіндексували і в конкретному випадку її розмір теоретично міг досягти вже чотирьох тисяч гривень. Сподіваємося, що так і сталося.

Метки: розмір пенсії стаж

Новое на сайте

  • Новини

Окупанти атакували Україну безпілотниками і ракетами – військове зведення на 4 травня

Росія вночі запустила по Україні ракети і безпілотники. Українські воїни активними діями завдають окупаційним військам…

04/05/2024 08:58
  • Новини

Планується видача гуманітарної допомоги – як отримати набори продуктів безкоштовно

Благодійна організація допомагає українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у вигляді…

04/05/2024 07:35
  • Новини

Свята та народні прикмети 4 травня – що категорично не можна робити у Велику Суботу

4 травня в Україні відзначають Міжнародний день пожежників. Православні вшановують пам'ять мучениці Пелагії та Велику…

04/05/2024 06:26
  • Новини

Найпростіший рецепт надзвичайно смачного м’ясного рулету – на ринку більше не купуватимете

Зі свинячої рульки можна приготувати безліч смачних страв. Її можна відварити в пиві, зробити з…

04/05/2024 05:28
  • Статті

Скільки коштує перевезти вантаж і як на цьому заощадити

Вартість вантажоперевезення - одне з ключових питань для будь-якого бізнесу, який потребує доставки товарів чи…

04/05/2024 01:30
  • Новини

Перець потішить просто гігантськими плодами, якщо ви встигнете зробити цю хитрість до цвітіння

Щоб одержати якісні плоди солодкого перцю, необхідно видаляти перші квітки. Це дає можливість розвитку вегетативної…

03/05/2024 23:17