Цього разу ми познайомимо вас з секретами приготування знаменитої біляївської юшки та старовинної авдіївської каші.
Біляївська юшка
Біляївська юшка вважається кулінарною візитною карткою міста Біляївки в Одеській області. Традиційно знамениту страву готують рибалки на багатті. Цікаво, що рецептів юшки існує багато, у кожній родині є свій особливий, але найчастіше юшку готують з коропа.
Короп – 500-700 грамів, морква – 2-3 штуки, корінь селери – ¼ кореня або (100-150 грамів), цибуля – 1 штука, корінь петрушки – 1 штука, стебла петрушки – 1 штука, картопля – 2-3 штуки, вода – 3,5 літра, часник – 1-2 зубчики, лавровий лист – 5-6 штук, вершкове масло – 50 грамів, коньяк – 50 грамів, помідори – 3-4 штуки або томатна паста, запашний перець – 10-12 штук, зерна коріандру, сіль та перець – за смаком.
Очистити рибу і розрізати на порційні шматки.
Приготувати овочевий бульйон.
- Очистити овочі.
- Одну велику моркву порізати на великі шматки, цибулю розрізати навпіл, а чверть кореня селери нарізати довільними шматками.
- Розігріти суху сковороду і обсмажити овочі до появи скоринки.
- Перекласти овочі в каструлю і залити водою.
- Варити на середньому вогні 30 хвилин. Додати в бульйон лавровий лист та перець.
- Помідори натерти на великій тертці, щоб вийшло томатне пюре без шкіри. Можна поміняти на томатну пасту.
- Розігріти на сковороді вершкове масло. Додати томатне пюре і тушкувати протягом 10-15 хвилин, доки не випариться рідина і не вийде густа засмажка.
- Влити в сковороду коньяк і почекати, поки випарується алкоголь. Потім акуратно засипати засмажку в бульйон.
- Картоплю і решту моркви очистити і нарізати середнім кубиком і покласти в овочевий бульйон.
- Відрізати від пучка стебла петрушки, перев’язати ниткою і додати в бульйон.
У каструлю додати шматки коропа і зерна коріандру.
Продовжувати варити ще 20 хвилин і посолити за смаком.
З готової юшки дістати половинки цибулі та корінь селери.
Рибу можна дістати і викласти на окрему тарілку, звідки зручніше її брати, уникнувши потрапляння кісток.
Готову юшку приправити свіжомеленим перцем, додати подрібнену зелень петрушки і вичавити один зубчик часнику.
Авдіївська каша
Авдіївську кашу визнали нематеріальною спадщиною ще кілька років тому. Рецепт страви вже понад сто років мешканці Авдіївки (Донецька область) передають із покоління в покоління. Навіть є клуб любителів авдіївської каші.
Круглий рис – 1 склянка, 10 яєць, вершкове масло – 250 грамів, молоко – 3 склянки, сіль – щіпка, цукор – 2-3 столові ложки.
Рис залити водою і довести до кипіння. Воду злити, а рис просушити паперовим рушником. Закип’ятити молоко, додати в нього сіль, 1 столову ложку цукру, рису і вершкового масла. Довести до кипіння і варити 5 хвилин на маленькому вогні. Яйця збити з 1 або 2 столовими ложками цукру до однорідної маси, але не в піну. Додати в каструлю при постійному перемішуванні. Довести до кипіння і зняти з вогню. Загорнути каструлю в ковдру, накрити подушками і залишити на 2 години. Подавати з розтопленим вершковим маслом та ізюмом.