Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЗвільнення пенсіонера: про що треба знати?

Звільнення пенсіонера: про що треба знати?

Этот материал также доступен на русском языке
Люди похилого віку мають право на працю нарівні з іншими громадянами. Але ми знаємо про випадки, коли пенсіонерів або людей передпенсійного віку просять «на вихід» не завжди законно. Які нюанси законодавства треба знати, щоби захистити свої права?

Якщо підводить здоров’я

Постановою КМУ № 1449 від 27 грудня 2022 року* було затверджено Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників). Цей Порядок стосується осіб передпенсійного віку у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я, якщо:

  • на день звільнення працівникові залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку (згідно зі статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»);
  • у працівника є страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі (згідно зі статтею 28 вищезгаданого Закону).

Подібне звільнення є можливим лише при підтвердженні відповідними медичними документами стану здоров’я:

  1. довідкою закладу охорони здоров’я, яка містить інформацію про заключний висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи;
  2. повідомленням роботодавця щодо групи інвалідності та її причини або випискою з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальною програмою реабілітації (за умови надання її особою);
  3. медичною довідкою про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника певної категорії, виданою комісією з проведення медичних оглядів закладів охорони здоров’я.

Але спочатку роботодавець зобов’язаний вжити заходів для переведення працівника за його згодою на іншу роботу (тимчасово або без обмеження терміну) за наявності відповідних вакансій. За відсутності таких вакансій роботодавець має скласти про це акт.

У разі відмови працівника від переведення на іншу роботу роботодавець отримує від профспілкової організації згоду щодо звільнення працівника у зв’язку з виявленою невідповідністю займаній посаді за станом здоров’я (крім випадків звільнення працівника, який не є членом профспілки, або на підприємстві немає профспілкової організації).

Що порушує права працівника похилого віку

Втім, всі працюючи літні люди повинні знати загальні правила:

  • забороняється відмова у прийнятті на роботу і звільнення працівника за ініціативою власника або уповноваженого ним органу з мотивів досягнення пенсійного віку;
  • переведення працівника похилого віку і працівника передпенсійного віку з одного робочого місця на інше не допускається без його згоди, якщо при цьому істотно змінюються умови праці.

Якщо працівник вважає, що відбулося порушення його права на працю, він може звернутися до суду. Суд може визнати правильним припинення трудового договору внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я (стійкого зниження працездатності), якщо працівник не може належним чином виконувати покладені на нього трудові обов’язки, або їх виконання протипоказано за станом здоров’я або є небезпечним для членів трудового колективу або громадян, яких він обслуговує. При цьому його неможливо перевести на іншу роботу.

У разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядав трудовий спір. Крім того, суд має ухвалити рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці у заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року, не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

* «Про затвердження Порядку розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників) у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я за наявності у нього права на призначення дострокової пенсії за віком»

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні