П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк забезпечити правильну роботу вашого кондиціонера

Як забезпечити правильну роботу вашого кондиціонера

Этот материал также доступен на русском языке
Як показує практика, більшість пошкоджень домашніх кліматичних систем пов'язані з зовнішніми чинниками та неправильною експлуатацією.

Тому в багатьох випадках можна без особливих витрат уникнути ситуацій, коли в розпал спеки знадобиться терміновий ремонт кондиціонера. Для цього достатньо дотримуватися рекомендацій виробника щодо використання та догляду за апаратом. У цій публікації наші майстри з ремонту кондиціонерів сервіс-центру – nadomu.kiev.ua/remont-kondiczionerov, зібрали корисну інформацію про особливості конструкції та про правила експлуатації домашньої спліт-системи.

Важливі поради щодо правильного поводження з кондиціонером

Перш ніж увімкнути кондиціонер після виходу монтажників, уважно вивчіть інструкцію з використання приладу. У ній ви знайдете багато цікавих рекомендацій, дотримання яких суттєво продовжить “життя” вашого кондиціонера.

Запорукою правильної експлуатації є правильний вибір моделі апарату за потужністю та професійний монтаж. Адже незалежно від ваших старань, кондиціонер з недостатньою для приміщення, що охолоджується, потужністю, не зможе створити комфортний мікроклімат навіть при безперервній роботі, а помилки при монтажі можуть не тільки знизити холодопродуктивність, але і призвести до серйозних поломок обладнання.

Також не раціонально вибирати надмірно потужний апарат. Він звичайно впорається зі своїми завданнями, але при цьому споживатиме більшу кількість електрики. Не слід переконувати монтажників встановлювати апарат, у те місце, де він буде малопомітним і максимально впишеться в інтер’єр. Є ряд обмежень, якщо не врахувати які ви не отримаєте бажаного комфорту. Щільні штори, меблі та конструкції, що виступають, будуть перегороджувати шлях холодним потокам, не даючи можливості створити потрібний мікроклімат.

Крім правильного підбору та монтажу обладнання, для довгої та безвідмовної роботи важливо дотримуватись правил експлуатації.

Особливості експлуатації кондиціонерів

Перш ніж перейти до практичних порад щодо експлуатації домашньої спліт-системи, ми наведемо кілька цікавих фактів, про які не знають навіть досвідчені власники;

  1. Кімнатний блок обдуває приміщення не свіжим повітрям ззовні, а очищеним та охолодженим повітрям із цього ж приміщення.
  2. По трубопроводу, що з’єднує зовнішній та внутрішній блоки, циркулює не повітря, а спеціальна речовина – холодоагент, що забезпечує охолодження кімнатного повітря.
  3. Використання функції обігріву спліт-системи є менш енерговитратним, ніж використання традиційного обігрівача (навіть масляного).
  4. При охолодженні кімнати утворюється велика кількість конденсату, що виводиться по дренажній трубці. Якщо трубка трохи зміститься, засмітиться або ви її різко вигне, кондиціонер почне розкидати вологу по кімнаті.

Також необхідно знати, що відчинені двері, вікно або включена витяжна вентиляція змушують апарат працювати безперервно і, в більшості випадків, безрезультатно: досягти комфортного мікроклімату в таких ситуаціях не вдасться.

Як продовжити термін служби кондиціонера

Виробники закладають у кондиціонери величезний ресурс, і при правильному використанні він може прослужити без ремонту понад 10 років. Наведені нижче поради допоможуть не лише відсунути час ремонту на максимально тривалий термін, а й допомогти у створенні дійсно комфортного середовища для всіх членів сім’ї.

    1. При постійній роботі спліт-системи необхідно регулярно провітрювати приміщення, попередньо відключивши кондиціонер.
    2. Не слід поміщати рослини та тварини під прямий потік повітряних мас від внутрішнього модуля.
    3. Не використовуйте зовнішній блок як підставку для сторонніх предметів. Не намагайтеся ставати на нього. Це небезпечно і може призвести до псування обладнання.
    4. Не встановлюйте та не підвішуйте на кімнатний блок ваз квітами чи іншими елементами інтер’єру.
    5. Не торкайтеся корпусу кондиціонера мокрими руками. За необхідності протирання або зовнішнього очищення від’єднайте апарат від мережі.
    6. Витягніть шнур живлення з розетки за штекер шнура живлення, а не за провід.
    7. Якщо ви не плануєте вмикати спліт-систему тривалий час, витягніть вилку шнура з розетки.
    8. Інші побутові та інші електроприлади потрібно розміщувати не ближче одного метра від внутрішнього або зовнішнього модулів.
    9. Не допускайте блокування повітрозабору та вихідних решіток кімнатного модуля будь-якими предметами, шторами, жалюзі чи іншими аксесуарами.
    10. Не засовуйте пальці крізь вертикальні жалюзі під час роботи пристрою.
    11. Не вмикайте прилад зі знятими повітряними фільтрами.
    12. Не перевантажуйте прилад, використовуючи його не за первісним призначенням (відчиняючи двері до сусідніх кімнат або використовуючи його для охолодження продуктів).
    13. Не виставляйте дуже низьку температуру. Це не тільки призведе до зростання навантаження обладнання, а й може зашкодити здоров’ю мешканців.
    14. Не використовуйте прилад для обігріву, якщо зовнішня температура нижче гранично допустимої.

Також потрібно регулярно очищати фільтри внутрішнього блоку, а щорічно перед сезоном замовляти обслуговування в сервіс центрі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні