Статті

Лікарські рослини: чим корисний калган

А глянеш на рослину – зовсім непомітна. Кореневище калгану викопують восени, але можна і ранньою весною, коли з’являється раннє листя і рослина стає помітнішою.

Чим корисний калган?

Калган (перстач прямостоячий) – невелика трав’яниста рослина, яка зустрічається в основному на сируватих лісових луках, але може рости і в умовах повної посухи. Недосвідченому оку нелегко помітити її серед іншої трави, оскільки стеблинки у перстачу дуже тонкі, листя дрібне, а світло-жовті квітки взагалі майже непомітні: їх діаметр – всього 6-7 мм. Зате за ними калган легко відрізнити від усіх інших перстачів, оскільки у квіточок всього чотири пелюстки.

З лікувальною метою у калгану використовується бульбоподібне кореневище. Дубильні речовини, що містяться в ньому, зупиняють гниття, «дублять» оболонки бактерій, викликаючи їхню загибель. Тому перстач використовується для полоскання горла при ангіні, порожнини рота при стоматиті, обробки ран, що мокнуть, опіків, потертостей. На рані утворюється щільна плівка, а бактерії гинуть.

Відвар калгану здавна використовується для лікування розладів шлунка. До речі, про це говорить ще одна з назв цієї рослини — зав’язний корінь: ним «зав’язували» кишечник при діареї. Горілчана настоянка, яка приймається перед їдою, покращує апетит.

РЕЦЕПТИ

Загоювальна мазь

5 г подрібненого сухого кореневища калгану (приблизно столова ложка без верху) варити у склянці вершкового масла на водяній бані близько 2 годин, доки шматочки не стануть напівпрозорими. Процідити. Змащувати потріскані п’яти (попередньо вимиті та висушені), тріщинки на руках, обвітрені губи кілька разів на день і обов’язково на ніч.

Шлункова горілка (старовинний рецепт)

Змішати в рівних кількостях сушені перцеву м’яту, імбир і калган, залити горілкою, настоювати 3-6 тижнів. На 1 л горілки – 100 г суміші. Такі горілки пили по чарці (30 мл) за 20-30 хвилин до їди.

Відвар

1 столову ложку подрібненого кореневища калгану залити склянкою окропу і прокип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні або настояти в термосі. Процідити, долити водою до 200 мл. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день за півгодини до їди при діареї, гастриті, дисбактеріозі, виразці шлунка. Більш міцний відвар (2 столові ложки на склянку води) використовувати для полоскання горла і порожнини рота, примочок.

Фітотерапевтка Наталія Замятина

Новое на сайте

  • Новини

Деякі пенсіонери отримають у грудні доплату: сума виплати залежить від розміру пенсії

Міжнародна організація надасть грошову допомогу деяким пенсіонерам. Виплати "приплюсують" до пенсій.

22/11/2024 17:25
  • Новини

До 43 200 гривень: Карітас надає українцям нову грошову допомогу

Стартувала реєстрація на отримання нових виплат для українців.

22/11/2024 15:58
  • Новини

Кімнатні рослини, які як магніт притягують кохання та добробут у кожну оселю

Кожна домашня рослина не лише прикрашає інтер'єр, але й приносить радість своєму господареві.

22/11/2024 14:31
  • Новини

Несподіваний інгредієнт, який зробить котлети соковитими та ніжними

Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…

22/11/2024 13:39
  • Статті

Як вибрати диван для дому: повний гід

Щоб вибрати ідеальний диван, важливо враховувати безліч факторів – від розмірів та форми до матеріалів…

22/11/2024 13:04
  • Новини

В Україні планують заборонити небажані дзвінки: що пропонує новий законопроєкт

Українців можуть позбавити небажаних дзвінків. Новий законопроєкт передбачає можливість ідентифікації абонентів, які порушують ваш спокій.…

22/11/2024 12:41