Статті

Лікарські рослини: чим корисний калган

А глянеш на рослину – зовсім непомітна. Кореневище калгану викопують восени, але можна і ранньою весною, коли з’являється раннє листя і рослина стає помітнішою.

Чим корисний калган?

Калган (перстач прямостоячий) – невелика трав’яниста рослина, яка зустрічається в основному на сируватих лісових луках, але може рости і в умовах повної посухи. Недосвідченому оку нелегко помітити її серед іншої трави, оскільки стеблинки у перстачу дуже тонкі, листя дрібне, а світло-жовті квітки взагалі майже непомітні: їх діаметр – всього 6-7 мм. Зате за ними калган легко відрізнити від усіх інших перстачів, оскільки у квіточок всього чотири пелюстки.

З лікувальною метою у калгану використовується бульбоподібне кореневище. Дубильні речовини, що містяться в ньому, зупиняють гниття, «дублять» оболонки бактерій, викликаючи їхню загибель. Тому перстач використовується для полоскання горла при ангіні, порожнини рота при стоматиті, обробки ран, що мокнуть, опіків, потертостей. На рані утворюється щільна плівка, а бактерії гинуть.

Відвар калгану здавна використовується для лікування розладів шлунка. До речі, про це говорить ще одна з назв цієї рослини — зав’язний корінь: ним «зав’язували» кишечник при діареї. Горілчана настоянка, яка приймається перед їдою, покращує апетит.

РЕЦЕПТИ

Загоювальна мазь

5 г подрібненого сухого кореневища калгану (приблизно столова ложка без верху) варити у склянці вершкового масла на водяній бані близько 2 годин, доки шматочки не стануть напівпрозорими. Процідити. Змащувати потріскані п’яти (попередньо вимиті та висушені), тріщинки на руках, обвітрені губи кілька разів на день і обов’язково на ніч.

Шлункова горілка (старовинний рецепт)

Змішати в рівних кількостях сушені перцеву м’яту, імбир і калган, залити горілкою, настоювати 3-6 тижнів. На 1 л горілки – 100 г суміші. Такі горілки пили по чарці (30 мл) за 20-30 хвилин до їди.

Відвар

1 столову ложку подрібненого кореневища калгану залити склянкою окропу і прокип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні або настояти в термосі. Процідити, долити водою до 200 мл. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день за півгодини до їди при діареї, гастриті, дисбактеріозі, виразці шлунка. Більш міцний відвар (2 столові ложки на склянку води) використовувати для полоскання горла і порожнини рота, примочок.

Фітотерапевтка Наталія Замятина

Новое на сайте

  • Новини

Погода 21 листопада: атмосферні фронти розділять Україну на холодну й теплу частини

Температурний контраст тижня. Де завтра очікувати дощі, тумани й сильний вітер?

20/11/2025 22:30
  • Новини

Потужний сонячний потік рухається в бік Землі: чи чекати 21 листопада магнітну бурю

Спокій перед бурею. Магнітне поле планети готується до нового удару?

20/11/2025 21:30
  • Дача

Підзимовий посів: посадіть кабачки в листопаді, щоб отримати дуже ранній урожай

Сійте, але обережно. Як правильно садити листопадові кабачки і не помилитися з температурою?

20/11/2025 20:30
  • Новини

В Укренерго пояснили, в яких регіонах найважча ситуація з електропостачанням

Енергосистема під пресингом. Після масованих атак Україна переходить на жорсткі графіки відключень.

20/11/2025 19:30
  • Новини

Які зарплати влаштовують українців у 2025 році: нові дані ринку праці

Зарплатні очікування в Україні зросли. Лише 4% громадян згодні на мінімальну оплату.

20/11/2025 18:30
  • Новини

Соцслужби ходять по квартирах: кого перевіряють з “особливою увагою” та чому?

Держава посилює контроль за отримувачами соціальний контроль. Чому житлові умови стали критичними для продовження виплат?

20/11/2025 17:30