Статті

Наші кулінарні традиції: караїмські пиріжки

Входять до переліку та самобутні кулінарні традиції.

Пиріжки по-східному

Історія української кухні є досить колоритною. І особливе місце у ній займає східна кухня. Наприклад, до нашого національного надбання були внесені пиріжки караїмської кухні – «аяклак».

Тюркський народ, який проживає на південному сході нашої країни (велика діаспора в Мелітополі та в Криму), пече пиріжки з жирним баранячим м’ясом, іноді додаючи картопля.

Інгредієнти:

  • борошно – 500 грам,
  • вода – 250 мілілітрів,
  • м’ясо жирне (за смаком) – 500 грам,
  • маргарин – 200 грам,
  • цибуля – 2 штуки,
  • сіль для тесту – 0, 5 чайної ложки,
  • сіль для начинки – 0,5 чайної ложки,
  • перець для начинки – 0,5 чайної ложки,
  • вода для начинки – 0,5 склянки,
  • зелень – за смаком.

Приготування

ТІСТО

  • У склянці теплої води розчинити сіль, влити рідину в 350 г борошна і замішати тісто.
  • Борошно, що залишилося, висипати на обробну дошку і втрутити в тісто. Дати тісту настоятися 10-15 хвилин.
  • Якщо тісто недостатньо щільне, додати до нього борошно, воно має добре тримати форму.
  • Розділити тісто на 4 частини і кожну частину тоненько розкачати.

Маргарін розтопити, змастити ним розкочені пласти, скачати їх у рулет і відправити в холодильник на 15-20 хвилин.

НАЧИНКА

  • Жирне м’ясо подрібнюємо ножем або пропускаємо через м’ясорубку.
  • Цибулю нарізати на дрібні кубики і змішати з м’ясом.
  • Додати у фарш півсклянки води та добре перемішати.
  • Посолити та поперчити, додати рубаної зелені.

***

Тісто в рулеті розрізати на шматочки довжиною 10 см і розкотити в коржики діаметром 15-17 сантиметрів. Вони не повинні бути дуже тонкими.

На середину коржика викласти столову ложку з гіркою фаршу, защепити щільно краї і зробитить по краю пиріжка щось на кшталт мотузкі. Для цього куточок тіста злегка загинаємо великим пальцем і вдавлюємо тісто до серединки пиріжка. В результаті утворюється новий куточок, який загинаємо знову. І так до кінця пиріжка.

Підготовлені пиріжки змастити збитим яйцем, помістити на лист, застелений пергаментним папером і відправити в гарячу духовку.

Випікаємо при температурі 200 градусів протягом 40-45 хвилин.

Новое на сайте

  • Статті

Що таке апостиль і коли його вимагають: поради юристів для громадян України

Чимало українців стикаються з тим, що держоргани не приймають документи, видані за кордоном, без спеціального…

26/10/2025 08:44
  • Новини

Скільки метрів та кубів оплачує держава: розбираємо, як розраховується субсидія

Як розрахувати розмір субсидії? Сума державної допомоги залежить не від фактичних видатків, а від встановлених…

26/10/2025 07:42
  • Новини

Як держава рахує роки служби військовим і силовикам: від чого залежить їхня пенсія

Питання пенсійного забезпечення військовослужбовців регулюється Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби,…

26/10/2025 06:30
  • Статті

Імплантація зубів у Києві: сучасне рішення для красивої та здорової посмішки

Серед усіх сучасних технологій, що застосовуються у стоматологічній практиці, найбільш популярна та затребувана – імплантація…

25/10/2025 22:42
  • Новини

Астрофізики заспокоїли: магнітна активність 26 жовтня — на мінімумі

NOAA прогнозує стабільне магнітне поле на 25–26 жовтня. Сонце “віддихає” — геомагнітна активність на зеленій…

25/10/2025 21:00
  • Новини

Хитрість досвідчених городників: як вирощувати кріп восени та взимку

Осінньо-зимовий посів кропу. Простий спосіб забезпечити себе свіжою зеленню на весь період холодів.

25/10/2025 20:00