Статті

Як розібратися з пенсійним віком та правом на пенсію?

За яких умов призначається пенсія? Коли треба звертатися до Пенсійного фонду? Якими є нюанси розрахунку пенсії? Чи довго чекатиме на перерахунок? Відповіді на багато з них ми пропонуємо у своїх публікаціях.

Пенсійний вік і право на пенсію

Право на пенсію за віком настає в Україні при досягненні 60 років. Це стосується і чоловіків, і жінок. Нагадаємо, що жінкам поступово піднімали пенсійний вік протягом 10 років – з 2011-го по 2021 рік. Наразі цей період завершено.

Щоб оформити пенсію, потрібно не просто досягти пенсійного віку, а мати достатню кількість стажу. Тим, хто збирається на пенсію у 2023 році, потрібно мати не менше ніж 30 років стажу. Якщо стаж менший, то пенсію не призначать навіть у 60 років. У таких випадках на пенсію доведеться виходити або у 63 роки або у 65 років – залежно від кількості стажу на момент звернення по пенсію (є певна градація).

Наступного, 2024 року, для виходу на пенсію вимагатимуть вже 31 рік стажу, 2025-го – 32 роки тощо.

З 2028 року пенсія призначатиметься за наявності не менше 35 років офіційного стажу.

Оформлення пенсії

Якщо настає пенсійний вік і стажу достатньо, можна звертатися по пенсію. Оформити пенсію сьогодні можна по-старому, звернувшись з документами до найближчого відділення Пенсійного фонду. Але є і сучасніші варіанти, коли пенсія оформляється не виходячи з дому. Заяву та скановані копії документів можна подати дистанційно через портал електронних послуг Пенсійного фонду або через програму «Дія».

Пенсія за віком призначається з дня, що йде після дня досягнення пенсійного віку, якщо відповідна заява з необхідними документами надійшла не пізніше трьох місяцев від дня народження. Якщо заяву буде подано пізніше, то пенсію призначать з дати подання заяви. Також з дати подання заяви здійснюється перехід з одного виду пенсії на інший.

До речі, якщо людина має право одночасно отримувати різні види пенсій (за віком, інвалідністю, втратою годувальника), то призначається лише один вид пенсії на вибір.

Які документи можуть вимагати?

Ясна річ, людина, яка оформляє пенсію, повинна мати паспорт та ідентифікаційний код (хоча є й винятки). За паспортом визначається, зокрема, вік людини. Другими за значимістю є документи, що підтверджують стаж, адже саме кількість стажу найчастіше є визначальною.

Нагадаємо, що стаж після 2004 року зараховується на підставі даних щодо сплати страхових внесків. Це дані з єдиного державного реєстру (відомості персоніфікованого обліку), які підтверджують, що людина всі ці роки офіційно працювала, а отже, підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Їх подавати до Пенсійного фонду не потрібно, вони вже там є. Стаж до 2004 року підтверджується насамперед трудовою книжкою.

Також це можуть бути довідки з місця роботи, архівні документи, документи про навчання, службу в армії, народження дітей (для жінок). Втім, віднедавна в Україні з’явилося таке поняття, як електронна трудова книжка. Згодом усі паперові трудові книжки будуть оцифровані й відомості про роботу людей до 2004 року також будуть доступні Пенсійному фонду заздалегідь. Це дозволить призначати пенсії автоматично. Хоча ця послуга вже діє і багато людей встигли нею скористатися.

Як відомо, на розмір пенсії впливає не лише стаж, а й зарплата. Документів про зарплату в ідеалі вже до Пенсійного фонду можна не надавати. Необхідні відомості також беруться працівниками фонду із системи персоніфікованого обліку.

Нагадаємо, що при призначенні пенсії враховуються дані про зарплату за усі періоди роботи, починаючи з 1 липня 2000 року і до моменту призначення пенсії. За бажанням (і якщо це вигідно) претендент на пенсію може додатково надати паперову довідку про зарплату за 5 років поспіль до зазначеної дати. Але за умови, що збереглися первинні документи про нараховану зарплату за ті роки.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Метки: закон о пенсиях пенсионный стаж пенсійний вік пільговий стаж

Новое на сайте

  • Статті

«Наші мами моляться за нас» – почуття, які зберігаються у серці кожного

Вважається, що материнська молитва - найсильніша і найдієвіша, адже тільки мами вміють по-справжньому чекати, сподіватися…

12/05/2024 09:45
  • Статті

Як правильно поминати покійних на Радоницю – традиції та правила

Радониця, або день поминання покійних, цього року випадає на 14 травня (дев'ятий день після Великодня).…

12/05/2024 08:31
  • Новини

Свята 12 травня: кого слід вітати цього дня

Сьогодні неділя, 12 травня 2024 року. 133-й день року за григоріанським календарем. До закінчення залишається…

12/05/2024 07:35
  • Новини

Вийде з першого разу: легендарний торт «Карпатка» із заварним кремом – обов’язково спробуйте

Цей торт дуже сподобається любителям заварних тістечок, тому що він до смаку нагадує великий еклер.…

12/05/2024 06:28
  • Домашня енциклопедія

І на святковий стіл, і на канапку – ніжний галантин із курячих стегенець

Смачний курячий рулет стане ідеальним варіантом як на святковий стіл, так і для звичайного перекусу…

11/05/2024 23:31
  • Новини

Погода в Україні на неділю: де чекати грозових опадів 5 травня

Погода в неділю 12 травня не буде спекотною. Температура продовжить тенденцію на зниження, але лише…

11/05/2024 21:48