Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачВимкнення світла: як визначають ліміти?

Вимкнення світла: як визначають ліміти?

Этот материал также доступен на русском языке
Про проблеми в нашій енергетиці всі ми знаємо не з чуток. Буває, що електрики немає більшу частину доби. І це викликає невдоволення величезної кількості людей.

У соцмережах, у дворах і по телефону лише одні запитання зі словами «чому так». Тепер ще говорять про якісь ліміти. Що це таке і чому нам доводиться довго сидіти у темряві, пояснили в «Укренерго».

Чим небезпечний дисбаланс електроенергії?

Головний принцип роботи енергомережі: скільки електроенергії вироблено, стільки ж має бути в цей момент спожито. Дисбаланс у кілька відсотків призводить до аварій у системі. Через серйозні пошкодження внаслідок військової агресії рф електроенергії не вистачає, тому «Укренерго» розраховує доступні ліміти для кожної області. При цьому враховується, скільки блоків електростанцій можуть виробляти електроенергію (пошкоджень зазнали усі великі ТЕС, ТЕЦ та ГЕС України), стан мережі, попередній рівень споживання у цей період і низка інших параметрів.

Енергетики пояснюють: зменшення або збільшення лімітів для кожної області залежить виключно від загального обсягу електроенергії, що здатні виробити наші електростанції. І збільшити чиюсь частку у розподілі лімітів можна лише одним шляхом – зменшивши частку когось іншого.

Розрахунок лімітів і складання графіків

Для розрахунку граничних обсягів споживання електроенергії кожне обленерго подає до «Укренерго» загальний прогноз споживання по своїй області з урахуванням усіх виробничих нюансів і температури повітря. «Укренерго» своєю чергою розраховує у відсотках питому вагу кожної області у загальному обсязі споживання. Ці дані надсилаються до Міністерства енергетики: їх аналізують і узгоджують або, при виявленні суттєвих відхилень, пропонують коригування.

На жаль, деякі обленерго у січні намагалися «хитрувати». Хотіли збільшити свою частку (ліміти) у загальному обсязі споживання, враховуючи у своїх прогнозах нижчі температури. Після перерахунку з оновленими даними температури ліміти було збільшено, але не на 30-50%, як пропонували обленерго, а на 3%.

Коли обленерго одержують ліміти для своєї області, обсяг електроенергії розподіляють таким чином: насамперед забезпечується критична інфраструктура (водоканали, підприємства теплопостачання, лікарні, оборонні підприємства). Список об’єктів критичної інфраструктури визначають місцеві військові адміністрації. Решту лімітів розподіляють на населення і складають графіки відключень електроенергії.

***

За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, виконання графіків залежить виключно від якості роботи конкретного обленерго. За дотриманням графіків стежить Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, і навіть штрафує порушників. Але все це працює тільки якщо діють планові або стабілізаційні відключення. Аварійні або екстрені відключення у графіки, зрозуміло, не укладаються.

Світла немає, а рахунки не зменшуються. Чому?

Незважаючи на багатогодинну відсутність електроенергії, у деяких споживачів цифри у платіжках не зменшуються. Енергетики відзначають, що на це впливають два фактори: регулярність передачі показників лічильника і активне використання електроенергії після її відновлення.

  • Якщо споживач невчасно передає показники лічильника, розмір електроенергії визначають за середньодобовим споживанням. І ця сума може значно відрізнятися від звичної.
  • Якщо при подачі електроенергії увімкнути в мережу відразу кілька енергоємних приладів, відбудеться різкий стрибок споживання. Так і виходить, що було використано стільки ж електроенергії, як і в періоди, коли відключення не застосовувалися.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні