П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеХристиянство: про символи віри та відпущення гріхів

Християнство: про символи віри та відпущення гріхів

Этот материал также доступен на русском языке
Християнська релігія - дуже давня, і багато чого з її історії ми не знаємо, а деякі традиції пояснити просто не можемо.

Наприклад, чому перед іконами мають горіти лампади або якісь гріхи не підлягають прощенню.

Чому символ Христа риба?

Перші християни не могли використовувати зображення Ісуса Христа або інші християнські символи, оскільки будь-які прояви їхньої віри перебували під жорстокою забороною. Риба стала першим символом християнства, а її зображення почало з’являтися в римських катакомбах ще у II столітті. Так християни позначали місця своїх таємних зборів.

Щоб захиститися від жорстокості римлян, християни почали використовувати різні символічні коди. Одним із таких кодів стало грецьке слово «іхтіс», що в перекладі означає «риба». Слово «іхтіс» християни сприймали як абревіатуру і розшифровували так: Ісус Христос Тео Іос Сотер – Ісус Христос Божий Син Спаситель. З того часу риба стала символом Христа.

Ще до того як з’явилися натільні хрестики, перші християни, щоб упізнати одне одного, носили на шиї перламутрових і кам’яних рибок. Також зображення риби християни використовували, щоб дізнатися про однодумців. Якщо при зустрічі один із незнайомців креслив на землі частину зображення риби, а другий домальовував другу, вони розуміли, що обидва сповідують християнство і можуть довіряти одне одному.

До речі, багато учнів Христа – апостоли Петро, Андрій Первозванний, Іван Богослов – були рибалками, а сам Ісус називав їх «ловцями людей».

Чи може священик не відпустити гріхи?

За християнськими канонами, безгрішних людей не існує, і кожен, щоб очиститися від гріхів, повинен покаятися в них. Після сповіді, яка передбачає покаяння, католицький священик відпускає гріхи парафіянину, який розкаявся, а православний – читає дозвільну молитву, яка символізує очищення від гріхів.

Однак є гріхи, які не можуть відпустити не лише священик, а й єпископ. Для католика такі гріхи спричиняють автоматичне відлучення від церкви, і зняти їх може лише апостольський престол. Це, зокрема, неповажне або зневажливе ставлення до святих дарів, фізичне насильство стосовно понтифіка, порушення таємниці сповіді. Однак якщо людина при смерті, ці гріхи священик має право відпустити.

Щодо православ’я, то переліку гріхів, які не можна відпустити, тут немає. Основною причиною, через яку священик може відмовити християнину, є порушення головної умови – покаяння. Якщо людина не покаялася і проявляє намір грішити і далі, то відпущення гріхів їй не здобути. При цьому священик повинен намагатися не принизити людину, а делікатно допомогти їй змінити основи свого життя.

Для чого перед іконами запалюють лампади?

Лампада – це наповнений олією світильник, який запалюють перед іконами або у великих стаціонарних свічниках. Згідно з Біблією, ще Мойсей отримав від бога наказ запалювати в будинках світильники. Перші лампади стали використовувати християни – для освітлення печер під час таємних богослужінь. Там вони робили всі свої обряди, побоюючись переслідувань римської влади. Пізніше олійні світильники з’явилися у християнських храмах, де вони й досі є важливою деталлю святкового оздоблення.

Символічне значення лампади – вічний вогонь, що розганяє темряву зла та зневіри. Лампади перед іконами символізують безперервну молитву християн до Бога. Священики стверджують, що світло лампади не можна використовувати з побутовою метою, а запалювати лампаду можна лише від церковної свічки. Існує правило, за яким під час посту прийнято запалювати лампади темних кольорів – синього та зеленого, а у свята – червоного.

Читайте також:

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні