Статті

Яку користь здоров’ю приносить рослина-паразит омела біла?

Омела біла — чагарникова рослина, що паразитує на деревах, причому на багатьох видах: тополі, кленах, соснах, вербах, березах та інших, включаючи плодові. Поселяється на верхівці дерева або на його гілках і розростається вічнозеленим, найчастіше густим кущем.

Збирають усі частини рослини, причому весь рік, але краще це робити взимку (до березня). Гілки завтовшки більше 1 см не годяться.

У народній медицині омела біла використовується з давніх-давен. Найчастіше зілля призначають при кровотечах (маткових, шлунково-кишкових, легеневих), а також при геморої.

Внутрішнє застосування відварів та настоїв з омели є ефективним при запаленні слизової оболонки шлунка та кишечника (гастрит, ентерит, коліт), при хворобах нирок (нефрит та інших), жіночих хворобах (матка, запалення придатків), захворюваннях нервової системи (істерія, нав’язливі стани, підвищена тривожність).

Зовнішньо застосовують при шкірних хворобах (нариви, виразки, псоріаз), хворобах суглобів (подагра, ревматизм), ранах, жіночих хворобах, геморої.

ВАЖЛИВО! Сапоніни і алкалоїди, що містяться в рослині, надають їй отруйних якостей — передозування препаратами з омели викликає нудоту і блювання, супроводжується сильним проносом.

Як приготувати омелу для застосування?

Відвар

60 г сухого листя засипають в 1 л окропу і варять протягом 5 хвилин. Через 20 хвилин після вимкнення гарячий відвар омели проціджують. Охолодженим відваром просочують марлю або бинти і прикладають до хворого місця. Такий відвар рекомендується при артриті та ревматизмі, а також використовується для сидячих ванн при геморої.

Настоянка

Заливають подрібнену омелу 1:10 горілкою і настоюють 3 тижні. Приймають по 1 чайній ложці 2 рази на день за 20-25 хвилин до їди протягом місяця.

Чай

Заливають 1/4 частину чайної ложки порошку з листя омели 200 мл окропу, настоюють 20 хвилин. П’ють по 0,5 склянки 2 рази на день – вранці та ввечері.

Лідія Новичихіна, травниця

Нагадаємо, ми розповідали, чим корисний гінкго білоба.

Новое на сайте

  • Новини

Побутова хімія не знадобиться: прості способи легко помити вікна без розводів

Кожна господиня стикається з проблемою під час миття вікон - на склі залишаються розводи. Однак…

18/05/2024 19:26
  • Новини

Скільки доведеться заплатити за перебування в будинку для літніх людей – ціни та умови

Оформити літню людину в будинок для літніх людей не так уже й складно. У цьому…

18/05/2024 18:42
  • Новини

Ситуація на фронті залишається напруженою – зведення Генштабу на 18 травня

Противник, використовуючи перевагу в кількості особового складу, продовжує атакувати наші позиції. Українські захисники завдають ворогу…

18/05/2024 17:26
  • Новини

В Україні очікується паливний колапс: на заправках є запаси тільки на два тижні

Експерти очікують на виникнення дефіциту пального в країні. Розповідаємо в цьому матеріалі про фактори, які…

18/05/2024 16:25
  • Новини

Ніколи не викидайте бадилля від помідорів – воно ще знадобиться вам на городі

Ефективність народного засобу перевірена роками, тому помідорне бадилля давно цінується досвідченими дачниками. Розповідаємо в цьому…

18/05/2024 15:22
  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02