Статті

Садівник із Прикарпаття поділився секретами успішного вирощування лохини

Перші саджанці лохини я придбав більше десяти років тому на ринку в Івано-Франківську. Тоді вона була маловідома і лише набирала популярності. Висадив на городі, не надавши значення порадам продавця. Наступного року мої рослини зачахли, тож довелося згадати рекомендації та виправити помилки. Також вніс деякі корективи, які згодом виправдали себе. Набутим досвідом ділюся з читачами.

Як приготувати ґрунтосуміш для лохини?

Для гарного росту та плодоношення лохини потрібна кисла землесуміш, яку продають у спеціальних магазинах. Однак її дешевше та простіше приготувати самому. Візьміть стару перепрілу тирсу з дерев хвойних порід (свіжа не годиться). Важливо, щоб в ній не було личинок хруща, що є чи не найпопулярнішим шкідником лохини.

Щоб перестрахуватися, висипаю згадану тирсу в загороду, де знаходяться кури. Вони допоможуть остаточно позбутися ненависних ненажер.

Доповнюю тирсу землею з-під хвойних дерев (згрібаю верхній шар, що містить опалу голку, маленькі гілки та подрібнену кору). Сюди слід додати трохи верхового торфу, що значно покращить структуру субстрату. Всю суміш добре перемішуємо.

Зрештою, яку б масу ви не приготували, все одно не обійтися без підкислення. Інакше лохина погано зростатиме і плодоноситиме.

Кущі висаджуємо в яму глибиною до 60 см, неправильної округлої форми. Дно та боки застилаємо плівкою, яку використовують для перекриття дахів. Вона виконує дві функції: не пропускає личинок хрущів і затримує вологу. З роками плівка втратить свої властивості, але за цей час саджанці добре вкоріняться та адаптуються до навколишнього середовища.

Чим підкислити ґрунт для лохини?

Надзвичайно важливий догляд полягає в регулярних поливах водою, що відстоялася, неглибокому розпушенні землі, підживленні спеціальними добривами і підкисленні.

Щоб листя рослини мало красивий темно-зелений колір, я через десять днів підливаю яблучним квасом.

Для приготування падалицю яблук слід розрізати навпіл або на невеликі часточки, залити водою і витримувати кілька днів до появи специфічного запаху. Процідивши, рясно ллю під кущі. Концентровану рідину слід розвести водою 1:1.

Яблука можна залити ще раз водою, тільки настояти довше і, підливаючи, не розбавляти. Я навіть заготовляю такий квас на наступний рік. Наповнюю їм пластикові пляшки та каністри та заношу до підвалу. Навесні годі витрачати кошти на дорогі підкислювачі.

Догляд за лохиною після збирання врожаю

Хочу ще звернути увагу на догляд за лохиною після збирання врожаю.

Усі “кучеряві” гілки, які відплодоносили, потрібно вирізати, а потім підгодувати кущі настоянкою кропиви. Це спровокує появу та зростання молодих здорових пагонів, на яких наступного сезону з’являться зав’язі.

Індикатором того, що земля втрачає кисле середовище, є зміна зеленого кольору листя. Тоді підкислювати і годувати слід частіше. Хороший та належний догляд за лохиною забезпечить рясні та стабільні врожаї вітамінної ягоди, яку люблять як дорослі, так і діти.

Богдан Гаморак, садівник, м. Тлумач, Івано-Франківська область.

Новое на сайте

  • Новини

Уряд ухвалив важливе рішення щодо виплат сім’ям захисників: що змінилося

Уряд вирішив підвищити фінансову допомогу сім'ям загиблих захисників.

22/11/2024 19:57
  • Новини

Аномальна погода у грудні: синоптики зробили несподіваний прогноз

Стало відомо, якими погодними умовами будуть у перший зимовий місяць. Чого чекати.

22/11/2024 19:08
  • Новини

Деякі пенсіонери отримають у грудні доплату: сума виплати залежить від розміру пенсії

Міжнародна організація надасть грошову допомогу деяким пенсіонерам. Виплати "приплюсують" до пенсій.

22/11/2024 17:25
  • Новини

До 43 200 гривень: Карітас надає українцям нову грошову допомогу

Стартувала реєстрація на отримання нових виплат для українців.

22/11/2024 15:58
  • Новини

Кімнатні рослини, які як магніт притягують кохання та добробут у кожну оселю

Кожна домашня рослина не лише прикрашає інтер'єр, але й приносить радість своєму господареві.

22/11/2024 14:31
  • Новини

Несподіваний інгредієнт, який зробить котлети соковитими та ніжними

Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…

22/11/2024 13:39