Статті

Яка користь від пророщеного насіння і як його проростити?

Пророщені зерна виводять токсини з організму, захищають клітини від вільних радикалів, які є основною причиною швидкого старіння. Також така їжа оздоровлює мікрофлору кишечника, пригнічує гнильні процеси та дисбактеріоз.

ЯК ПРОРОСТИТИ НАСІННЯ?

  1. Для початку візьміть насіння і замочіть його у глибокому посуді на 6-10 годин.
  2. Після цього злийте воду і добре промийте насіння під проточною водою.
  3. Тепер покладіть насіння в неглибоку тарілку або блюдо. Розрівняйте рівномірно на поверхні.
  4. Накрийте зверху вологою марлею, складеною у кілька шарів, щоб вона повністю стикалася з поверхнею насіння.
  5. Тепер залиште насіння на 12-24 години. Слідкуйте за вологістю марлі й підтримуйте її весь цей час.
  6. Незабаром ви побачите білі паростки (ідеальний розмір – до 1 см). Тепер їх потрібно добре промити, після чого вже можна буде вживати. Зберігати у холодильнику в нещільно закритій банці до 3 днів.

СКІЛЬКИ ЧАСУ ПРОРОСТАЄ НАСІННЯ?

Пшениця, жито та інші злакові проростають найшвидше – за 10-18 годин. З ними зазвичай жодних проблем.

Бобові: маш (зелена квасоля), нут, горох, соя, сочевиця теж цілком невибагливі, але проростають трохи довше за злакові.

Зелена гречка теж проростає досить легко, проте потрібно вміло видаляти з неї шкідливий слиз.

Льон, кунжут, соняшник та інше маслянисте насіння можє викликати суттєві труднощі у пророщуванні. Воно може довго не проростати або взагалі загнити.

Бурий та чорний рис (білий не годиться, він мертвий) проростає довго і потребує постійної уваги до себе.

Як вживати молоді зелені пагони та зерна??

Відповідає Олексій Добровольський, лікар-дієтолог:

«Якщо у вас дефіцит вітаміну В (суха шкіра, ламке волосся і нігті), використовуйте пророщене насіння не у вигляді добавки до салату, а як його основу. Але вводити в раціон паростки треба поступово. Максимум, який варто вживати за день, – 50 г, дітям – вдвічі менше. Намагайтеся ретельно пережовувати жорсткі оболонки зерен і пам’ятайте, що пророщені бобові (соя, квасоля, горох, нут) посилюють моторику кишечника і можуть спричинити газоутворення».

ВАЖЛИВО! Зерна мають бути призначені саме для пророщування, а не для сівби (останні можуть бути оброблені хімікатами).

Новое на сайте

  • Новини

Половина комуналки коштом держави: кому відкриють доступ до пільг у 2025/26 році

Держава покриє частину витрат на енергоносії. Хто точно отримає знижку та які документи потрібні?

17/11/2025 18:30
  • Новини

Чи подорожчають дрова у грудні та наскільки: як холод і попит впливають на ціни

Українцям обіцяють новий стрибок вартості дров. Актуальні дані та поради лісників.

17/11/2025 17:30
  • Новини

Відстрочка від мобілізації: хто з чоловіків має право та що змінилося з листопада

З листопада в Україні діють оновлені правила щодо відстрочок від мобілізації. Частина категорій тепер отримує…

17/11/2025 17:00
  • Статті

Як пакети-слайдери використовуються для упаковки приправ та спецій

У фасуванні сипучих товарів одним із найбільш практичних рішень є використання пакетів-слайдерів, які забезпечують збереження…

17/11/2025 16:47
  • Новини

На межі фінансової прірви: Україна може залишитися без грошей на зарплати та пенсії

Брюссель вагається, а у Києві рахують тижні до катастрофи. До чого може призвести зволікання з…

17/11/2025 16:30
  • Статті

Вплив стресу на нервову систему: як нічний відпочинок допомагає повернути внутрішній ритм

Швидкі зміни, щільний графік і постійні подразники виснажують нервову систему сильніше, ніж здається на перший…

17/11/2025 16:11