Статті

Чи можна християнам їсти свинину?

Відповідає протоієрей Володимир Пучков:

«Чи дозволено християнам їсти свинину?Зізнатися, я, коли вперше таке запитання почув, неабияк здивувався. Проте час від часу знаходяться люди, які цілком серйозно цікавляться: «Чи можна їсти свинину?», а то й зовсім: «Чому християнам не можна їсти свинину»?

Що говорить Біблія? У Біблії про чистих та нечистих тварин сказано чимало. Прагнучи захистити євреїв від зайвих контактів з язичниками, Бог гранично зменшує кількість потенційних точок їх зіткнення. Він не обходить стороною і побутовий бік. У єврея навіть раціон такий, що сісти за стіл з неєвреєм для нього є проблематичним. Бог забороняє йому вживати в їжу м’ясо тварин, які не поєднують у собі двох ознак: не мають роздвоєного копита і не жують жуйку (свиня якраз з їхнього розряду – при роздвоєному копиті жуйною твариною вона не є), рибу, яка не має одночасно луски і плавців, будь-яких молюсків, практично всіх комах, крім певного різновиду сарани. Обмеження простягаються також і на поєднання продуктів, так, єврею не можна одночасно їсти м’ясне та молочне (принаймні, саме так у єврейській традиції розуміється наказ не варити козеня в молоці його матері).

На перший погляд, достатньо один раз перечитати П’ятикнижжя, щоб відмовитися не тільки від свинини, а й від кролятини, скумбрії, креветок і додавання сметани до борщу з м’ясом. Однак нічого подібного у житті православних, як відомо, не відбувається. Єдине, що нас, мабуть, ріднить з євреями – заборона на вживання крові.

Що ж виходить? Християни їдять свинину і не тільки її, порушуючи цим накази Бога, сформульовані в Писанні? Адже, за Біблією, і тварини мають ділитися на чистих і нечистих, і їжа теж не будь-яка дозволена. Свинину вже точно їсти не належиться. Так, та не так. Щоб робити висновки про те, яким, згідно з Біблією, має бути раціон християнина, Біблію, як мінімум, слід прочитати повністю. Або хоча б до 15-го розділу Книги Діянь апостольських включно. Там, нагадаю, йдеться саме про те, чи потрібно тим із язичників, хто увірував, вдаватися до обрізання, а також виконувати інші приписи закону Мойсеєва. Результат обговорення цього питання апостолами, які зібралися для цього в Єрусалимі, був таким: «угодно Святому Духові і нам не покладати на вас більше ніякого тягаря, окрім цих потрібних: утримуватися від ідоложертовного і крові, і задушенини, і блуду, і не робити іншим того, чого не бажаєте» (Діян 15:28–29). Що ж, як на мене, цілком ясно. Ні про яку свинину тут і не йдеться.

Тому на запитання, чому православні їдять свинину, відповідь може бути лише одна: бо це нормально. Чи є сенс вважати неприпустимим те, чого саме Писання не забороняє? Ну а якщо хтось думає інакше – прочитайте Біблію від початку до кінця, та не побіжно або по діагоналі, а уважно і вдумливо. Тоді питання, чи можна християнам їсти свинину, не те щоб відпаде само собою, воно просто не виникне».

Читайте також: Що таке гріх?

Новое на сайте

  • Новини

Найкраща риба для пенсіонерів – і ціни не кусаються, і корисна для здоров’я та самопочуття

Щоб раціон був збалансованим, у ньому обов'язково має бути риба. Але не вся риба корисна,…

02/05/2024 11:16
  • Новини

Українців можуть змусити сплачувати борги родичів: відмовитись не можна

Хто саме має виплачувати борги родичів і чому не можна буде відмовитись.

02/05/2024 10:42
  • Новини

Чим великодня паска відрізняється від панеттоне і яка випічка смачніша

У магазинах та на ринках перед Великоднем можна зустріти не лише паски, а й панеттоне…

02/05/2024 09:54
  • Новини

Відкрито реєстрацію на нову гуманітарну допомогу: як отримати продуктовий набір

Українці можуть безкоштовно отримати продуктові набори, предмети гігієни, ліки та одяг від благодійної організації. Куди…

02/05/2024 09:27
  • Новини

Росія завдала чергового ракетного удару, багато поранених – зведення на 2 травня

Російські війська продовжують стримувати ворога на найгарячіших ділянках фронту. Українські воїни активними діями завдають окупаційним…

02/05/2024 08:17
  • Новини

Частині пенсіонерів передбачена надбавка до пенсії: куди звертатися, щоб її отримати

Хто може отримати надбавку до пенсії і що для цього потрібно.

02/05/2024 07:36