П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеСортування сміття по-європейськи: цивілізований підхід і вигода

Сортування сміття по-європейськи: цивілізований підхід і вигода

Этот материал также доступен на русском языке
У більшості країн Західної Європи роздільний збір побутових відходів практикують з 1980-х років. В Україні закон про обов'язкове сортування сміття набув чинності лише 2018-го, але суттєво нічого не змінилося.

Окремі підприємства та організації реалізують еко-програми, в яких бере участь частина українців. Але більшість як складала харчові відходи з папером та пляшками, так і продовжує це робити. Напевно, тому що не доводиться відповідати. У країнах Європейського Союзу до цієї проблеми підходять набагато серйозніше.

Цивілізований підхід і вигода

Однією з перших європейських країн, у яких почало застосовуватися систематичне сортування сміття, стала Німеччина. У 1974 році у ФРН з’явилися перші контейнери для збирання скла, а з 1978 року для збирання сміття почали вводити багатокамерну систему. У загальнодержавному масштабі сортувати відходи німці почали 1990 року.

У Франції система роздільного збору почала впроваджуватися 1992-го. У Швеції повсюдне сортування сміття було запроваджено, за європейськими мірками, відносно пізно – наприкінці 1990-х. Однак зараз ця країна є лідером у цьому напрямі: там переробляється понад 90% відходів. Для порівняння: в Україні – менше ніж 10%.

У Польщі сміттєвою проблемою теж перейнялися порівняно нещодавно. Активний перехід на сортування і подальшу переробку відходів там розпочався на початку 2010-х років, коли держава передала вирішення питання комунальних відходів органам місцевого самоврядування. З 1 липня 2017 року поляки зобов’язані сортувати відходи за чотирма різними контейнерами, а з 2019 року запровадили п’ятиконтейнерну систему.

Окрім очевидної вигоди для екології, у багатьох країнах переробка сміття надає й грошові вигоди. Наприклад, автомати, з яких можна отримати гроші за здані пляшки. Сьогодні такі є у Німеччині, Данії, Швеції, Фінляндії, Естонії, Литві. Поступово приєднуються інші країни.

У деяких країнах, у Швеції, наприклад, запущено теплові станції, що працюють на відходах і забезпечують населення теплом за приємними цінами.

Штрафи у сотні євро

Принцип сортування начебто зрозумілий: папір, скло, метал, пластик, біо-відходи – все має бути окремо. Але насправді кожна країна має свої особливості. Наприклад, є більш дрібне сортування – кольорове і прозоре скло, звичайний папір і картон. Також у більшості країн передбачено штрафи за порушення правил сортування.

  • НІМЕЧЧИНА. У Німеччині кожен будинок має від трьох до восьми контейнерів для сортування відходів. Окремо викидають меблі та побутову техніку, які вивозять у певний час. Біля церков організовано центри збирання одягу, який далі сортують і відправляють на гуманітарну допомогу. За порушення закону передбачено штраф від 40 до 300 євро.

  • ПОЛЬЩА. У Польщі встановлено два тарифи для населення: перший – за сортоване сміття, другий – за несортоване. Вивезення змішаних відходів коштує вдвічі дорожче. Тому не дивно, що понад 80% людей готові сортувати сміття і платити менше. Порушникам загрожує штраф від 100 євро і вищий.

  • ШВЕЦІЯ. У Швеції сортується все – аж до чайного пакетика, який можна розділити на частини. Ця країна навіть змушена купувати сміття у сусідніх країнах, щоб забезпечити потреби у переробці та використанні. І, звичайно, сортуванню відходів тут приділяють велику увагу. А за сміття, викинуте не за призначенням, жителю країни доведеться заплатити майже 200 євро.

Навіщо сортувати сміття?

За даними Світового банку, щороку на нашій планеті виробляється понад 2 мільярди тон твердих відходів. Якщо не сортувати відходи і не використовувати їх повторно сьогодні, то вже через пару десятків років наша планета перетвориться на одне велике звалище.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні