Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаІндексація пенсій: кому і коли обіцяють підвищити виплати

Індексація пенсій: кому і коли обіцяють підвищити виплати

Этот материал также доступен на русском языке
Цього року підвищувати прожитковий мінімум не планують. Отже, перерахунку мінімальної пенсії та різних надбавок, прив'язаних до цього показника, чекати не слід.

Водночас, традиційну індексацію пенсій, незважаючи на воєнний стан, зробити пообіцяли. Кому і коли перерахують пенсії?

Хто дочекається збільшення пенсії?

Питання індексації пенсії цього року має вирішити Кабінет Міністрів, про це нещодавно заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики і захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк. Це пов’язано з тим, що законом про держбюджет на 2023 рік частково призупинено дію статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в частині індексації). Отже, виникають питання: де взяти гроші на індексацію, коли її проведуть і яким буде відсоток інфляції?

За кілька днів у Пенсійному фонді прояснили ситуацію. Сказали, що індексацію зроблять після того, як підрахують рівень інфляції. Але, за попередніми розрахунками, пенсії загалом зростуть на 5%.

Насамперед індексацію буде проведено тим, хто отримує страхові пенсії – за віком, за інвалідністю, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугою років. Перерахують також мінімальні пенсійні виплати чорнобильцям, які мають інвалідність, та учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС. Розміри таких виплат залежать від середньої зарплати за попередній рік.

Спеціальні пенсії, за словами заступника голови правління Пенсійного фонду України Ірини Ковпашко, проіндексують після закінчення воєнного стану. Це стосується держслужбовців, науковців, військовослужбовців.

Як розрахувати коефіцієнт інфляції?

Якщо за справедливістю, то відсоток інфляції при індексації має бути набагато вищим за 5% – вважає експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін. Він розраховується виходячи з 50% рівня інфляції за минулий рік та 50% темпів зростання середньої заробітної плати по країні за останні роки. Тобто рахуємо половину від заявлених 30% торішньої інфляції плюс 14% темпів зростання середньої зарплати: 15% + 7%. Таким чином, орієнтовно індексація пенсій мала відбутися на 22%.

Щоправда, це не означає, що на 22% може зрости пенсія. Це лише показник заробітної плати, що підставляється у формулу розрахунку.

Як ми вже сказали, всі питання щодо індексації має вирішити Кабмін. Наприклад, вона може відбутися не в березні, а в іншому місяці. Те саме стосується автоматичного перерахунку пенсій працюючим громадянам, який зазвичай проводиться з 1 квітня.

До речі, на 2023 рік повністю зупинено дію Закону «Про індексацію грошових доходів населення». Тобто якщо в питанні індексації пенсій ще є якась надія і ми чекаємо на відповідне рішення уряду, то в питанні індексації інших виплат (зарплат, стипендій, соціальної допомоги) надії немає, принаймні, до припинення воєнного стану.

Які перерахунки бувають?

Є дві категорії перерахунків: індивідуальні та масові.

  • Право на індивідуальний перерахунок пенсії дає набуття нового стажу або, наприклад, набуття статусу, що передбачає призначення будь-якої надбавки тощо. Найчастіше такий перерахунок може бути здійснений за зверненням заявника.
  • Масові перерахунки відбуваються без звернень людей – усім з однієї дати і за однаковими правилами. Зокрема такий перерахунок буде пов’язаний з індексацією пенсій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні