Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому болить спина і як можна з нею впоратися?

Чому болить спина і як можна з нею впоратися?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у вас почала постійно хворіти спина або ви раптом помітили звичку сутулитися – це можуть бути ознаки спондилопатії – поширеної патології хребта.

Чому вона виникає, якою буває і як можна з нею боротися, розповів ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Шимон.

 Проблем багато, назва одна

Спондилопатія – це загальне позначення захворювань хребта, обумовлене дистрофічними та дегенеративними змінами у його тканинах. При цьому через спазми та защемлення нервових закінчень і капілярів обмежується рухливість хребта, порушується периферичний кровообіг, виникає больовий синдром.

До основних анатомічних змін при спондилопатії належать виникнення наростів (остеофітів) на бічних поверхнях хребців; зміщення сусідніх хребців відносно один одного; стоншення і порушення цілісності хрящових прошарків (дисків); дистрофія сполучної та м’язової тканин у вогнищах запалення.

У чому причина?

Спондилопатію здатні викликати різні фактори і причини, або їх сукупність:

травми спини: при пошкодженні м’яких тканин та кісток запускаються патологічні процеси у хребті та зв’язковому апараті;

генетична схильність: схильність до захворювання здатна передаватися спадково разом із пошкодженим геном;

порушення обміну речовин: в результаті незбалансованого харчування, дефіциту вітамінів і мінералів, гормональних захворювань (цукрового діабету, ожиріння, дисфункцій щитовидної залози або надниркових залоз);

вірусні та бактеріальні інфекції: токсини, що виникають у процесі життєдіяльності мікроорганізмів, здатні пошкоджувати тканини кістково-м’язової системи;

професійні ризики: спондилопатія часто зустрічається у будівельників, шахтарів, вантажників, штангістів та інших людей, які регулярно зазнають підвищеного навантаження на хребет;

природне старіння: одна з найпоширеніших причин розвитку патології – вікові зміни у тканинах хребта. Таку спондилопатію називають старечою, або сенильною. Для пацієнтів похилого віку також є характерною спондилопатія, пов’язана з остеопорозом (зниженням щільності кісток) і гормональною перебудовою організму.

 Тривожні симптоми

Симптоми патології багато в чому залежать від причин, що її викликали. Так, стареча спондилопатія характеризується залученням у процес скелетної мускулатури, і у людини формуються горбики на спині (кіфоз) або викривлення хребта (сколіоз).

Спондилопатія при остеопорозі, що протікає з втратою великих об’ємів кальцію та різким стоншенням кісткових структур організму, викликає схильність до переломів.

У випадках порушення метаболізму розвивається виражена деформація хребців зі зміщенням, проростають остеофіти. Крім того, пацієнти стають дратівливими, тривожними, плаксивими, у них коливається вага, знижується лібідо.

При інфекційних спондилопатіях виникає певне обмеження рухливості у хребті, турбують ознаки загальної інтоксикації організму, ломота і болі у м’язах та кістках.

Внаслідок травм або підвищеного навантаження на хребет розвивається біль у спині, скутість у рухах (при поворотах, нахилах), напруженість та набряклість навколишніх м’язів.

Що робити?

Лікуванням спондилопатії, як правило, займається ортопед-травматолог, можуть також знадобитися консультації невролога, ендокринолога, ревматолога. Для уточнення діагнозу призначаються рентгенографія, комп’ютерна або магнітно-резонансна томографія або УЗД хребта, гормональні тести тощо. Якщо причина розвитку спондилопатії важко визначати, може знадобитися комплексне обстеження організму.

Терапія підбирається індивідуально і спрямована на лікування основного захворювання та усунення симптомів, що турбують. Для цього можуть призначатися спазмолітики, анальгетики, міорелаксанти, хондропротектори, гормональні препарати, вітаміни. Після зняття гострого процесу рекомендуються фізіотерапія, масаж, лікувальна фізкультура, траволікування.

Запущена спондилопатія може призвести до суттєвого зниження рухливості , але при своєчасному зверненні до лікаря і дотриманні його рекомендацій стан пацієнта суттєво покращується. Але вікової патології позбутися неможливо, реально лише уповільнити руйнування кісткових структур.

Як запобігти розвитку спондилопатії?

Для профілактики спондилопатії, а також попередження загострень за наявності захворювання, рекомендується стежити за рівнем гормонів і цукру в крові, уникати надмірних навантажень на хребет і травм спини, а отримані травми не ігнорувати, а доліковувати під наглядом лікаря. Рекомендується також зміцнювати спину за допомогою вправ ЛФК, йоги та плавання.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні